Az Európai Néppárt hátat fordít saját választóinak

WEBER, Manfred
Bukarest, 2019. március 16. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon, a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén Bukarestben 2019. március 16-án. Az Európai Parlament (EP) új összetételéről május 23. és 26. között tartanak szavazást. MTI/EPA/Robert Ghement
Vágólapra másolva!
Meghökkentő, a választókat megkerülő, sőt durván becsapó különalku lehetőségéről értesült a V4NA nemzetközi hírügynökség. Eszerint az Európai Néppárt az eddig harsányan favorizált Mafred Weber helyett legnagyobb politikai ellenfelét, a szocialisták csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst támogatná, cserébe az EU Parlament politikai értelemben súlytalan elnöki posztjáért. Az Európai Néppárt ezzel az elvtelen különalkuval próbálná kimenteni a csatatérről a nyilvánvalóan elbukott Webert.
Vágólapra másolva!

Amint az korábban kiszivárgott, szerdán a berlini kancellárián munkavacsorán találkozott a CDU-CSU vezérkara Angela Merkellel, Manfred Weberrel, a nyilvánvalóan reménytelen helyzetbe került "spitzenkandidattal" és az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal.

A kérdés az volt, hogyan lehet kijönni abból a helyzetből, hogy miközben az Európai Néppárt a maga 24 százalékával még mindig a legnagyobb frakciót adja az EU Parlamentben, ahhoz már nincs ereje, hogy csúcsjelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára ültesse – írja a V4NA.

A munkavacsorán, a kiszivárgó hírek szerint a választók akaratát durván semmibe vevő, akár az Európai Néppárt teljes politikai arcvesztését jelentő elvtelen különalku lehetőségét vázolták fel.

Eszerint, amennyiben Weber megkapja az Európai Parlament elnöki posztját – méghozzá nemcsak egy eddig szokásos fél ciklusra, hanem a teljes öt évre –, cserébe a Néppárt minden eddigi elvét feladva, lényegében még Webernek is hátat fordítva beáll a szocialista csúcsjelölt Timmermans mögé.

Manfred Weber Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A különalku elvtelensége azért is szembeötlő, mert alig néhány napja maga Weber támadta meg közvetve a francia elnököt, amikor egy, a Weltnek írt cikkben destruktivitásról, a választói akarat semmibe vételéről értekezett az EU-csúcstisztségek elosztása kapcsán. Mindezek után a néppárti politikai boszorkánykonyhában, a berlini kancellárián születik egy, az eddigi politikai irányvonalat semmibe vevő döntés.

Azzal, hogy az Európai Néppárt az eddig harsányan favorizált Weber helyett saját politikai ellenfele, a szocialisták csúcsjelöltjét választja, végképp az elvtelen különalkuk pártja lesz.

Lehetetlen arcvesztés nélkül elmagyarázni a jobbközép választóknak Európa országaiban, hogy miközben pártjuk a kampányban néhány hete még ellenfélként támadta a szocialistákat, most mégis az ő csúcsjelöltjük lesz néppárti hátszéllel Európa legfőbb politikai vezetője. A választók elárulása nyilvánvalóan tovább erodálja a meggyengült jobbközép pozíciókat egész Nyugat-Európában – írja a V4NA.

A súlytalannak bizonyult Manfred Weber mindeközben beülhet az EU Parlament remekül fizető elnöki székébe. Ráadásul, egy elvet ismét feladva a tisztség nem két és fél évre, hanem egy fél évtizedre biztosítva lesz számára. Nem éri komolyabb anyagi veszteség, hiszen fizetése alig marad el a bizottság elnökének a fizetésétől.

Frans Timmermans Forrás: AFP/Bernd Von Jutrczenka

Az elvtelen néppárti fordulatról szóló kérdéseit a V4NA eljuttatta több európai tagpárt képviselőihez és Joseph Daulhoz az EPP elnökéhez is.

Hogyan lesz lehetséges megmagyarázni a választóknak, hogy végül minden elvet feladva a politikai ellenfél, a szocialisták csúcsjelöltje mögött sorakoznak fel? Nem tartanak-e az EPP-hez csatlakozott pártok teljes politikai arcvesztésétől, a választók tömeges elfordulásától?