V4NA: Nem látná szívesen az RMDSZ Timmermanst az Európai Bizottság élén

Vágólapra másolva!
Nem látnák szívesen Frans Timmermanst az Európai Bizottság élén – mondta a V4NA megkeresésére Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az EB elnöke mindenképpen az Európai Néppártból kell kikerüljön - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az RMDSZ-ben nincs pozitív tapasztalunk Frans Timmermans, mint az EB első alelnökével való együttműködésről.

- nyilatkozta a V4NA-nak Winkler.

Hozzátette, hogy reméli ez nem fog bekövetkezni.

A V4NA információi szerint az Európai Néppárt az eddig favorizált Mafred Weber helyett legnagyobb politikai ellenfelét, a szocialisták csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst támogatná az Európai Bizottság élére. Cserébe pedig Weber megkapná az Európai Parlament elnöki posztját.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke

nagyon rossz ötletnek nevezte,

hogy Timmermans mögé álljon be az Európai Néppárt.

Az EPP-nek nincs semmi oka arra, hogy ne ragaszkodjon ahhoz, hogy a sorai közül kerüljön ki az Európai Bizottság elnöke - mondta.

Forrás: V4NA

Szerinte azon lehet gondolkozni, hogy Manfred Weber helyett ki legyen a pártcsalád jelöltje, amennyiben kompromisszumokat kell kötni és más személyt kell keresni.

A Néppárt és tagpártjai a legtöbb szavazatot kapták, és a frakciójuk is a legnagyobb, még akkor is, ha nem olyan nagy, mint az előző ciklusban. Én ezt nem tartom jó ötletnek, a legrosszabb üzenet lenne a néppárti tagszervezetek felé az, ha elfogadják, hogy Timmermans legyen a Bizottság elnöke - mondta, hozzátéve, hogy ellenzi ezt az elképzelést.

Elmondása szerint teljesen mindegy, mi az EB elnökének a neve, de mindenképpen az EPP-ből kell kikerülnie.

Azt el tudom képzelni, hogy a szocialisták vezessék az Európai Parlamentet, de azt nem, hogy a Néppárt lemondjon a legerősebb posztról, a Bizottság elnöki pozíciójáról - vélekedett Kelemen Hunor.