Donald Trump első amerikai elnökként lépett észak-koreai területre

2019.06.30. 07:21

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető találkozott és kezet fogott a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben. Ezt követően Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre lépett. Mun Dzse In dél-koreai elnök korábban azt mondta, ez az esemény történelmi jelentőségű.

Nagy nap ez a világ számára - jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak, egyúttal bejelentette, hogy meghívja Kim Dzsongunt a Fehér Házba. 

Az Egyesült Államoknak és Észak-Koreának maga mögött kell hagynia az ellenségeskedéssel teli múltat, és új fejezetet kell nyitnia a kétoldalú kapcsolatokban 

- jelentette ki Donald Trump.

Az amerikai elnök nagyszerű barátságnak nevezte a Kim Dzsongunhoz fűződő viszonyát, amikor a két vezető a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetből néhány pillanatra észak-koreai területre lépett.

Az észak-koreai vezető bátor döntésnek nevezte, hogy Trump átlépett Észak-Koreába, majd megjegyezte: 

Magunk mögött hagyjuk a múltat, és a jövőt építjük 

Trump a csaknem egy órás találkozó után külön is beszélt a sajtónak a történtekről. Azt mondta, hogy Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat, és reméli, hogy átfogó megoldásra jutnak a kérdésben.

Nem az számít, mennyi idő alatt csináljuk, csak az, hogy jól csináljuk

- szögezte le az amerikai elnök.

Donald Trump és Kim Dzsongun kezet ráznak a határonForrás: AFP/Brendan Smialowski

A cél a béke

Donald Trump amerikai elnök a G20-országcsoport oszakai találkozója után kezdett megbeszéléseket vasárnap Szöulban a dél-koreai államfővel.

A Fehér Ház közleménye szerint a találkozót az észak-koreai vezető kérte Trumptól, aki mikroblog-bejegyzésében azt közölte, hogy már rég szerette volna felkeresni a demilitarizált övezetet. A tervezett találkozóval kapcsolatban a sajtótájékoztatón azt mondta, elképzelhető, hogy csak kezet fognak egymással, mindazonáltal azt is hozzátette, hogy "egy kézfogás nagyon sokat jelenthet".
Mun Dzse In - aki elkíséri Trumpot az övezetbe - a tervezett találkozót történelmi eseménynek nevezte, és hozzátette, reméli, hogy Trump úgy vonul be a történelembe, mint az az amerikai elnök, amelyik békét teremtett a két Korea között. 

Donald Trump az első amerikai elnök, aki belépett Észak-KoreábaForrás: AFP/Brendan Smialowski

Trumppal közös sajtótájékoztatóján Mun azt is leszögezte, hogy ő és Kim Dzsongun később fognak tárgyalni egymással.

Ugyanekkor Trump azt is hozzáfűzte, hogy a maga részéről "nem sieti el" Észak-Korea ügyét, és emlékeztetett arra is, hogy az Észak-Korea elleni szankciók továbbra is érvényben vannak.

Donald Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsongunnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés,  mert Észak-Korea úgy vélte, az Egyesült Államok egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.