Erős a gyanú, hogy a négy halálos áldozatot követelő márciusi utrechti lövöldözés elkövetőjének, a török migránsnak iszlamista-terrorista indítéka volt - mondta a holland ügyészség.

Az előzetes bírósági meghallgatáson a vádhatóság bemutatott egy kézzel írott levelet, amelyet a tettes, a török migráns hátterű, 37 éves Gökmen Tanis menekülésre használt autójában találtak.

Gökmen TanisForrás: AFP/Ho/Utrecht Police

A vallásomért teszem. Muszlimokat gyilkoltok, el akarjátok tőlünk venni a vallásunkat, de nem fog sikerülni. Allah hatalmas  - írta.

Tanis, aki korábban beismerte a bűncselekményt, nem volt hajlandó felállni, és visszautasította az ügyvédi képviseletet, mondván, nem demokrata, nem ismeri el a törvényszéket. "A hitemért teszem ezt" - fogalmazott a vádlott, akit sajtóhírek szerint pszichológiai vizsgálatnak vetnek alá a következő, szeptember 23-ai meghallgatása előtt.

Rendőrök és mentők az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-ánForrás: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Ügyészségi tájékoztatás alapján Gökmen Tanis már korábban is a rendőrség látókörébe került egyéb ügyek, például  szexuális erőszak miatt, de nem tartották nyilván szélsőséges iszlamistaként az illetékes szolgálatok. A törökországi születésű, jelenleg Hollandiában élő migránst március 18-án vették őrizetbe, miután aznap több embert agyonlőtt egy tömött villamoson Utrecht belvárosában.

A merényletben négy ember halt meg, illetve többen megsebesültek.