Ezekből a kötetekből, mindent megtudhat a világpolitikáról

Vágólapra másolva!
Az Antall József Tudásközpont által kiadott Biztonságpolitikai Corvinák egy kétkötetes mű, amely a globális és regionális biztonságpolitikai kérdéseket jár körül, és arra keresi a válaszokat, hogy milyen hatások alakítják világunkat a 21. században. Helyet kapnak a fontos nemzetközi biztonsági szervezetek, illetve Magyarország biztonsági környezete is bemutatásra kerül.
Vágólapra másolva!

Az Antall József Tudásközpont a Biztonságpolitikai Szakkollégiummal közösen írt és szerkesztett biztonságpolitikai szak- és tankönyvet, a Biztonságpolitikai Corvinákat nemrég dobta a piacra. A közel ezeroldalas könyv olyan tanulmányokat fog össze, amelyek globális és regionális biztonságpolitikai kérdéseket járnak körbe, bemutatva azokat az elmozdulásokat, amelyek a 21. századi világunkat alakítják.

Így épülnek fel a kötetek

Az első kötetben az energiabiztonság, a terrorizmus, a kényszervándorlás tárgyköréből olvashatók tanulmányok, majd olyan írások következnek, amelyek a Föld egyes térségeit érintő biztonsági témákat tárják az olvasó elé. Feltérképezik például az Európai Unió lehetőségeit, a kontinensek, országok területi vitáit, válaszaikat a nukleáris fegyverkezésre, a gazdasági és demográfiai tendenciákra, válságokra és nagyhatalmi befolyásra egyaránt.

A második kötet a nemzetközi biztonsági intézményeket veszi sorra, tárgyalja történelmi hátterüket, stratégiájukat, működésüket, zárásként pedig szót ejt Magyarország biztonságpolitikájáról az 1990-es választásokat megelőzően, a rendszerváltoztatás után, illetve a NATO és a V4-ek kötelékében.

A könyv a 2008-ban megjelent Biztonságpolitikai Corvinák című kiadványt tartja mintájának, szándéka szerint összefoglaló mű a biztonsági tanulmányok iránt érdeklődő alap- és mesterszakos hallgatóknak.

Célkitűzése, hogy tankönyvként is megállja a helyét, és a későbbi kutatásokhoz is alapot szolgáltasson.

A Biztonságpolitikai Corvinák teljes képet adnak világunk geopolitikai és biztonságpolitikai kihívásairól Forrás: Origo

Mi is történik itt?

2008 volt az az év, amikor Barack Obamát az Egyesült Államok elnökévé választották, kitört az orosz-grúz háború, függetlenné vált Koszovó, miközben az Európai Unióba a lisszaboni szerződésről mentek a késhegyre szóló viták, valamint kitört a gazdasági világválság is. Az azóta eltel tíz év igen komoly változásokat hozott, ezek közül talán a leglátványosabb a katonai biztonság fogalmának a visszatérése Európába, ami az ukrajnai válság 2014-es kitörésével vált megkerülhetetlen realitássá.

Az elmúlt tíz év azonban nemcsak a katonai kérdések szabta át, hanem az Egyesült Államok Donald Trump megválasztásával egy újfajta irányba indult el.

Az Európai Unió válságról-válságra bukdácsolt, a migránsválság teljesen átrajzolta a pártkeretek, és Nagy-Britannia is kilépett az EU-ból. Mindezzel párhuzamosan pedig a korábbiakhoz képest is egyre határozottabban követel helyet a Nap alatt Kína, India és Indonézia is.

A Biztonságpolitikai Corvinák elolvasása után persze nem arra nem kapunk választ, hogy a következő évtizedekben, milyen változások várhatóak a világpolitikában, de az mindenképpen biztos, hogy nem fognak minket meglepni olyan fejlemények, mint például a 2015-ös migránsválság. Magyarországon eddig nem látott tudásmennyiséget gyűjtöttek össze a szerzők a két kötetbe, így nem csak a szakmában dolgozók, politikusok és újságírók forgathatják azokat nagy megelégedésre, hanem a biztonságpolitikával és nemzetközi kapcsolatokkal most ismerkedők is.