Donald Trump amerikai elnök hétfőn aláírásával jóváhagyta az amerikai-mexikói határon kialakult migránsválság enyhítését célzó, 4,6 milliárd dolláros segélycsomagot.

A kompromisszumos javaslatot múlt csütörtökön szavazta meg a kongresszus mindkét háza.

Az összeg csakis az amerikai-mexikói határon kialakított gyűjtőközpontokban összezsúfolt illegális migránsok, köztük gyerekek ellátására használható fel: az elszállásolásukra, az élelmezésükre, az orvosi ellátásukra és a szállításukra.

A szentáus a maga változatát szavazta meg

Kedden először a képviselőház fogadott el egy csomagtervet, ezt azonban a szenátus elutasította, a Fehér Ház pedig közölte, hogy megvétózza majd. A demokraták akkor jelezték: a segélycsomaggal csak a humanitárius válságot kívánják enyhíteni, de változatlanul nem támogatják a kormányzat erőfeszítéseit, illetve intézkedéseit az illegális migráció visszaszorítására.

Szerdán a szenátus a maga változatát szavazta meg. 

Trump gratulált a döntéshez

A két segélycsomag között egyetlen lényegi különbség volt: a végül elfogadott republikánus változat nem tartalmazta a demokraták által szorgalmazott megszorításokat. A képviselőházi változat ugyanis - amely 4,5 milliárdot irányzott elő - megtiltotta volna, hogy az összegből a határőrizeti és a rendőri szervek munkatársait is finanszírozzák.

Mindazonáltal sem a képviselőházi, sem a szenátusi változat nem tette lehetővé, hogy az összegből egyetlen dollárt is a határfal építésére fordítsanak.

A képviselőházi és a szenátusi csomagterv részleteinek összefésülése után - a demokraták engedményeivel - csütörtökön a kongresszus mindkét háza megszavazta a törvényjavaslatot. Donald Trump, aki akkor már a G20-as országcsoport csúcsértekezletén tartózkodott a japán Oszakában, a Twitter internetes közösségi oldalon gratulált a törvényhozók döntéséhez.