V4NA: Frans Timmermans nem jöhet szóba a V4-eknek

2019.07.02. 13:38

21 órán keresztül ismételgettük, hogy Frans Timmermans nem jó választás a V4-országoknak – nyilatkozta Andrej Babis cseh miniszterelnök a rendkívüli uniós csúcs harmadik napjára érkezve újságíróknak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Legfőbb indokként az illegális migráció és a betelepítési kvóták terén lévő ellentétet említette. Mi akarjuk eldönteni, hogy kikkel éljünk együtt Csehországban és a régióban– jelentette ki a cseh kormányfő.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országok (V4) egyeztetésén az EU-csúcs ülése előtt 2019. július 2-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Szerinte erről nem dönthetnek sem más országok, sem az Európai Bizottság.

Elmondta, nem érti, hogy az Európai Néppárt miért nem tesz erőfeszítéseket, hogy megszerezze a bizottsági elnöki pozíciót, hiszen megnyerték a választást. A V4-ek erejének bizonyítékaként megemlítette, hogy Olaszországgal együtt az Európai Unió népességének a negyedét adják.

Kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, nincs saját jelöltjük, de olyan bizottsági elnököt szeretnének, aki elismeri a közép-európai országokat, és párbeszédet folytat velük. Úgy fogalmazott, hogy az a különbség a visegrádi országok vezetői és a többi vezető között, hogy a V4-ek nem politikai szempontok alapján választanának, hanem a régió érdekei szerint.

Erre véleménye alapján jó példa, hogy bár a visegrádi négyek vezetői négy különböző pártcsaládnak a tagjai, mégis egységes álláspontot képviselnek, mely szerint Frans Timmermans nem jöhet szóba elnökjelöltként.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is a visegrádi négyek egységét méltatta a V4NA-nak adott interjújában az unió csúcs második napján.

A V4-országok vezetői – Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babis cseh miniszterelnök – külön megbeszélést folytattak az uniós csúcs keddi napja előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK