Kigyulladt egy orosz tengeralattjáró, legalább 14 ember meghalt

2019.07.02. 15:53

Tűz ütött ki egy orosz tengeralattjáróban, legalább 14 ember meghalt.

Legalább 14 ember meghalt, amikor hétfőn kigyulladt egy orosz tengeralattjáró. A tengeralattjáró tudományos feladatot látott el Murmanszk térségében – írja a BBC.

"Július 1-jén tűz ütött ki biometrikus kísérletek elvégzése közben az orosz területi vizekben egy tudományos-kutatási tengeralattjárón, amelynek rendeltetése a tenger, illetve óceánfenék vizsgálata Oroszország haditengerészeti flottája számára" – ismertette az orosz védelmi minisztérium.

A tüzet még el tudta oltani a legénység, de megfulladtak a füstben.

A tragédia okát egyelőre nem közölték – írja az RT.

Az RBK orosz hírportál saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy nukleáris meghajtású volt a tengeralattjáró. Értesüléseik szerint egy ASZ-12-es Losarik típusú tengeralattjáróról van szó, de az orosz védelmi tárca nem ismertette a tengeralattjáró típusát, sem meghajtásának módját, sem a legénység létszámát.

A tengeralattjáró jelenleg az északnyugat-oroszországi Szeveromorszk haditengerészeti bázisán van. A történtek kivizsgálása a flottaparancsnokság égisze alatt zajlik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vizsgálatot rendelt el Szergej Sojgu védelmi miniszterrel való találkozóján.

A norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági hatóság időközben közölte, hogy a Barents-tengeren történt balesetet követően nem regisztráltak kirívóan magas sugárzási szintet a régióban.

"Vizsgálatokat végeztünk, de nem figyeltünk meg túl magas sugárzást a térségben" – közölte Per Strand, a norvég hatóság vezetője a Reuters hírügynökséggel. Az orosz hatóságok arról tájékoztatták, hogy gázrobbanás történt a tengeralattjáró fedélzetén.