Kigyulladt egy orosz tengeralattjáró, legalább 14 ember meghalt

Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki egy orosz tengeralattjáróban, legalább 14 ember meghalt.
Vágólapra másolva!

Legalább 14 ember meghalt, amikor hétfőn kigyulladt egy orosz tengeralattjáró. A tengeralattjáró tudományos feladatot látott el Murmanszk térségében – írja a BBC.

"Július 1-jén tűz ütött ki biometrikus kísérletek elvégzése közben az orosz területi vizekben egy tudományos-kutatási tengeralattjárón, amelynek rendeltetése a tenger, illetve óceánfenék vizsgálata Oroszország haditengerészeti flottája számára" – ismertette az orosz védelmi minisztérium.

A tüzet még el tudta oltani a legénység, de megfulladtak a füstben.

A tragédia okát egyelőre nem közölték – írja az RT.

Az RBK orosz hírportál saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy

nukleáris meghajtású volt a tengeralattjáró.

Értesüléseik szerint egy ASZ-12-es Losarik típusú tengeralattjáróról van szó, de az orosz védelmi tárca nem ismertette a tengeralattjáró típusát, sem meghajtásának módját, sem a legénység létszámát.

A tengeralattjáró jelenleg az északnyugat-oroszországi Szeveromorszk haditengerészeti bázisán van. A történtek kivizsgálása a flottaparancsnokság égisze alatt zajlik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vizsgálatot rendelt el Szergej Sojgu védelmi miniszterrel való találkozóján.

A norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági hatóság időközben közölte, hogy a Barents-tengeren történt balesetet követően nem regisztráltak kirívóan magas sugárzási szintet a régióban.

"Vizsgálatokat végeztünk, de nem figyeltünk meg túl magas sugárzást a térségben" – közölte Per Strand, a norvég hatóság vezetője a Reuters hírügynökséggel. Az orosz hatóságok arról tájékoztatták, hogy gázrobbanás történt a tengeralattjáró fedélzetén.