Letartóztatták a Srí Lanka-i rendőrfőnököt és a volt védelmi minisztert

2019.07.02. 16:45

Letartóztatták Srí Lankán Pudzsit Dzsajaszundra rendőrfőparancsnokot és a volt védelmi minisztert, Hemasiri Fernandót, mert nem tettek meg mindent a húsvétvasárnap elkövetett merényletek megelőzése érdekében - közölte Ruvan Gunaszakera rendőrségi szóvivő kedden.

Gunaszakera újságíróknak hozzátette, hogy a rendőrség a nyomozás későbbi szakaszában tájékoztatja a sajtót a részletekről.
Dzsajaszundrát és Fernandót abban a két kórházban tartóztatták le, ahova nemrég orvosi kezelés céljából vonultak be.Dappula De Livera főügyész a letartóztatást követően nem zárta ki azt sem, hogy emberiesség elleni bűnökben is vádat emelnek ellenük. Ők ketten az első magas rangú állami tisztségviselők, akiket letartóztatnak a merényletekkel kapcsolatban. 

Az egyik megrongálódott templom Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban és a közeli Negombóban. A merényletekben 359-en meghaltak, és legalább 500-an megsebesültek.Forrás: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Dzsajaszundrát és Fernandót korábban már meghallgatta a merényletek kivizsgálására felállított parlamenti bizottság, ahol elutasították az ellenük felhozott vádakat. Dzsajaszundra később azt mondta, hogy a bizottság alkut ajánlott neki, miszerint ha elismeri a felelősségét abban, hogy a rendőrség hanyagul kezelte a merényletekre vonatkozó előzetes információkat, és ha lemond, akkor diplomáciai posztot kap. Dzsajaszundra elmondása szerint ő az alkut visszautasította, ezután pedig kényszerszabadságra küldték.Fernando a bizottságnak azt vallotta, hogy a merényleteket megelőző biztonsági ülésekre Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök utasítására nem engedték be a kormányfőt, Ranil Vikremeszinghét, mert a két politikus nem volt jó viszonyban egymással.

A Srí Lanka-i merényletek áldozatainak koporsóját viszik a Colombóban tartott temetési szertartáson 2019. április 23-án. A terrortámadásokat a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevű iszlamista szélsőséges csoport követhette el húsvétvasárnap.Forrás: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Az ország törvényei értelmében a biztonsági erők az elnök irányítása alatt állnak.
A merényleteket megelőzően többen figyelmeztették a Srí Lanka-i hatóságokat , egyebek közt az indiai titkosszolgálat is, hogy iszlamisták támadásokra készülnek, de az információ nem jutott el Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor.

Sziriszena nem fűzött megjegyzést az őt ért vádakhoz, ám korábban jelezte, hogy nem fogadja el a parlamenti nyomozóbizottság eredményeit.

Húsvétvasárnap Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket, amelyeknek legalább 359 halálos áldozata volt, és ötszázan megsebesültek. A hatóságok a merényletsorozat elkövetésével a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát helyi iszlamista szervezetet gyanúsították, később az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett elkövetőként. A halálos áldozatok között 40 külföldi is volt.