Az Instagram-oldalán közzétett fotó alapján a Momentum Mozgalom újdonsült európai parlamenti (EP-) képviselője, Cseh Katalin a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) EP-frakcióvezetőjével, a magyarellenes, szélsőjobboldali múltú Dacian Cioloş bukott román miniszterelnökkel fényképezkedett. A Momentum politikusát látszólag nem zavarja, hogy főnöke a 90-es években a magyarellenességéről hírhedtté vált szélsőséges kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar pártjának, illetve a halálos áldozatokkal járó marosvásárhelyi magyarellenes pogromkísérletet (Fekete Március) szervező Román Tűzhely nevű neofasiszta szervezetnek a tagja volt.

Ahogy az Origo beszámolt róla, az Újítsuk meg Európát nevű legújabb liberális, progresszív, centrista és természetesen bevándorláspárti EP-frakció – legyűrve a korábbi vezetői válságát – június 19-én megválasztotta európai parlamenti frakcióvezetőjévé Dacian Cioloş bukott román miniszterelnököt.

A Momentum nem volt hajlandó válaszolni az Origo azon kérdéseire, hogy a párt két EP-képviselője (Cseh Katalin és Donáth Anna) megszavazta-e a szélsőjobboldali múltú jelöltet frakcióvezetőnek, illetve hogy mi a véleményük a főnökük magyarellenes lépéseiről. Az Újítsuk meg Európát egyik frakcióvezető-helyettese a hét közül Cseh Katalin lett, aki szerdán az új Európai Parlament alakuló ülésén fényképezkedett Cioloşsal. 

Forrás: Instagram

A fénykép alapján Cseh látszólag nagyon büszke rá, hogy egy magyarellenes politikussal pózolhat, az „ellenségem ellensége a barátom" logikájának megfelelően.

Forrás: Instagram

Magyarellenes bukott román politikus a Momentum új kebelbarátja

Dacian Cioloş 2010 és 2014 között az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosi tisztségét töltötte be, majd 2015 novembere és 2017 januárja között Románia technokrata miniszterelnöke volt. 

A nagyobbik kormánypárt, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusainak a véleménye alapján 
Cioloş Soros György embere, aki rövid miniszterelnöki ciklusát is részben a spekulánsnak köszönhette, ugyanis az után került hatalomra – választások nélkül –, hogy több külföldről támogatott civil szervezet megbuktatta Victor Ponta akkori szociáldemokrata kormányfőt, a bukaresti »Colectiv« nevű szórakozóhelyen történt, tragédiával végződő tűzeset ürügyén. A PSD egyes politikusai szerint a kötelező migránskvóták Cioloş általi elfogadása is alátámasztja felvetésüket, miszerint a volt technokrata miniszterelnök Soros hű szövetségese.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ugyanakkor az egykori kormányfőt okolja amiatt, hogy a csíksomlyói búcsú nem kerülhetett fel az UNESCO világörökségi listájára.

Dacian CioloşForrás: Origo

Cioloş 2016 decemberében pedig azért váltotta le Marossy Zoltánt (RMDSZ) a Temes megyei alprefektusi tisztségéből, mert Marossy egy temesvári hírportálnak adott interjúban az autonómia szükségességéről és a soknemzetiségű Románia nemzetállami önmeghatározása elhibázott voltáról beszélt. 

Később, 2018 decemberében a román politikus elsőként támadta meg az RMDSZ-nek azt a tervezetét, amely törvénybe foglalta volna az 1918-as Gyulafehérvári Határozat kisebbségekre, így az erdélyi magyarokra is vonatkozó pozitív rendelkezéseit, és felszólította a szövetséget, hogy azonnal vonja vissza a jogszabályt.

Cioloş a 2016. decemberi romániai parlamenti választásokon a centrista Mentsük Meg Romániát Szövetség (USR) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös miniszterelnök-jelöltje volt, de alulmaradt a szociáldemokratákkal szemben. 

2018 márciusában megalapította a Románia Együtt Mozgalom (RO+) nevű pártját, amit azonban különböző szabálytalanságok miatt a román bíróság nem jegyzett be, ezért csatlakozott a PLUS nevű mikropárthoz, aminek 2019 januárjában ő lett az elnöke.

A PLUS és az USR ezt követően együttműködést kötöttek, és 2020 Szövetség néven közösen indultak a májusi EP-választásokon, ahol 22,3 százalékos eredménnyel a szövetség a harmadik helyen végzett. 

Dacian Cioloșról tényfeltáró újságírók kiderítették, hogy a politikus a 90-es években szélsőjobboldali volt. 

Ahogy arról az Origo a magyar sajtóban elsőként beszámolt, a Gazeta de Cluj információi alapján 
Cioloș kolozsvári egyetemi hallgatóként a szélsőséges, magyarellenes és antiszemita Román Tűzhely (Vatra Românească) szervezet tagja volt. 

Az 1990 márciusában történt marosvásárhelyi magyarellenes pogromkísérlet (Fekete Március) kirobbantásában kulcsszerepet játszó ultranacionalista szervezet ifjúsági tagozatában, a Junimea Vatra Româneascăben 1993-ban a kolozsvári szervezet elnökhelyettesi tisztségéig emelkedett a ranglétrán.

Továbbá a lap szerint később Cioloș vezetője lett a magyarellenességéről hírhedtté vált Gheorghe Funar kolozsvári polgármester pártja (Partidul Unității Națiunii Române – PUNR, magyarul a Román Nemzeti Egység Párt) ifjúsági szervezetének, illetve dolgozott az adott időszakban a helyi városházán. 

A szélsőjobboldali múltja és a magyarellenessége ellenére mégis Dacian Cioloș az Újítsuk meg Európát EP-frakcióvezetője, amely jelenleg az EP harmadik legnagyobb pártcsaládja. 

A magyarellenes politikus tevékenységéhez pedig asszisztál egy magyarországi párt, a Momentum is.