Egymillió embert evakuáltak Japánban a heves esőzések miatt

2019.07.03. 19:36

Több mint 1,1 millió embert szólítottak fel a japán hatóságok arra, hogy hagyják el otthonukat, és vonuljanak biztonságos helyekre, miután az ország délnyugati Kjúsú szigetén szerdán is folytatódott az özönvízszerű esőzés.

A helyi hatóságok mintegy 1,1 millió ember evakuálását rendelték el Japán Kjúsú szigetén, Mijazaki és Kagosima prefektúrában.

"Rendkívül veszélyes a helyzet" - mondta el Kagosima kormányzója egy sajtótájékoztatón. A kormányzó arra kérte a japán hadsereget, hogy katasztrófa-elhárítási feladatokra küldjön katonákat Kagosima prefektúrába.

A helyi hatóságok közlése szerint az időjárási viszontagságok miatt egyes vasúti szolgáltatásokat felfüggesztettek, sok vonalon pedig késések voltak.

A japán meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint Kjúsú területén további csapadékra lehet számítani, ezért a meteorológiai szolgálat azt tanácsolta a lakosságnak, hogy óvják saját életüket, és idejében hagyják el lakóhelyüket, valamint  figyelmeztetett sárcsuszamlásokra és áradásokra is.

A meteorológiai szolgálat szerint Kjúsú szigetének egyes részein az átlagos júliusi csapadékmennyiségnek megfelelő eső is lehullhat szerdán.

Tavaly nyáron a Japán nyugati részét sújtó heves esőzések, illetve az azokat követő áradások és földcsuszamlások következtében  több mint 220 ember halt meg  - az utóbbi három évtizedben ez volt a legnagyobb számú, időjárással összefüggő halálozás az országban.