V4NA: Elégedettek a jelöltekről hozott döntéssel az uniós vezetők

2019.07.03. 09:59

Jó döntést hoztak, így értékelték uniós állam- és kormányfők a rendkívüli brüsszeli uniós csúcstalálkozót, amelyen döntöttek a főbb uniós intézmények vezetői tisztségének a betöltéséről – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Elértük a célunkat, összegezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a rendkívüli uniós csúcs eredményét. Kifogásolta viszont azt a korábbi javaslatot, hogy a szociáldemokrata Frans Timmermans legyen a Bizottság elnöke, és azt is, ahogy ez a javaslat megszületett.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár a V4+Németország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben 2019. május 30-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ezt azzal indokolta, hogy Timmermans a szélsőbal radikális jelöltje volt, aki megosztotta volna Európát, és nem tartotta a szavát.  Úgy látja, elfogadhatatlan, hogy néhány vezető Oszakában hozott egy döntést, és rá akarták venni a többi országot annak támogatására.

Szerinte Lengyelországot nem lehet megzsarolni, és bebizonyították, hogy semmire sem vezet Lengyelország támadása. Egységesek maradtunk, és remélem, probléma nélkül átmegy a Parlamenten a döntésünk - mondta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök újságíróknak a brüsszeli rendkívüli uniós csúcsról való távozásakor.

Úgy véli, be fog bizonyosodni a jelöltekről, hogy jó döntést hoztak. Emmanuel Macron francia elnök szintén üdvözölte a Tanács döntését a jelöltekről, amely szerinte sem politikailag, sem földrajzi értelemben nem fogja megosztani Európát.

Kiemelte, annak ellenére, hogy kevés kelet-európai jelölt volt, még ők is elfogadták a csomagot.

Személy szerint egy hatékonyabb, ambiciózusabb, a polgárait jobban védő Európát szeretne, figyelembe véve a klíma- és társadalmi-gazdasági kihívásokat.

Angela Merkel német kancellár jó jelnek nevezte, hogy női elnöke lehet a Bizottságnak.  Közölte, azért tartózkodott, mert a berlini kormányszövetség egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nem támogatta az egyezséget, így a koalíciós megállapodás értelmében nem volt más lehetősége.

Manfred Weberrel kapcsolatban elmondta, Európában képzeli el a jövőjét, nem a német kormányban. Weber várhatóan az Európai Parlament második ciklusában indulhat a házelnöki pozícióért.

Archív képek Christine Lagarde-ról, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) francia vezérigazgatójáról, Ursula von der Leyen német védelmi miniszterről, Josep Borrell spanyol külügyminiszterről és Charles Michel belga miniszterelnökrőlForrás: MTI/AP/-

Charles Michel belga miniszterelnök 

nagy megtiszteltetésnek és kiváltságnak nevezte, hogy az Európai Tanács elnökének választották. 

„Tisztában vagyok vele, hogy ez hatalmas felelősség, és természetesen mindent meg fogok tenni, hogy teljesítsem a feladatot" - nyilatkozta megválasztása után sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, az Európai Unió hatalmas kihívásokkal néz szembe a következő időszakban, és fontos lesz, hogy együtt dolgozzon az uniós intézményekkel. 

Az előttünk álló időszak nagyon fontos lesz Európa jövője szempontjából, és meg vagyok győződve arról, hogy nagyon fontos lesz, hogy megvédjük az egységünket, a sokszínűségünket és a szolidaritásunkat - mondta Charles Michel.