Felrobbantotta magát egy terrorizmussal gyanúsított 23 éves férfi kedden Tuniszban, hogy elkerülje elfogását - közölték a hatóságok szerdára virradó éjjel, négy nappal a tunéziai fővárosban elkövetett öngyilkos merényletek után. A helyi média beszámolói szerint a gyanúsított azután léptette működésbe a testére erősített robbanómellényt, hogy a biztonsági erők őt üldözőbe vevő tagjai bekerítették egy villamosmegálló közelében.

Szufján Zag, a tunéziai belügyminisztérium szóvivője a rendőrségi akció után azt mondta, hogy az Ajmán Szmiri nevű férfi a terroristacsoport magas rangú és rendkívül veszélyes tagja volt. A helyi média beszámolói szerint Szmiri azután léptette működésbe a testére erősített robbanómellényt, hogy a biztonsági erők őt üldözőbe vevő tagjai bekerítették egy villamosmegálló közelében.A terrorista a helyszínen életét vesztette, további áldozata azonban nem volt az incidensnek - közölte a belügyminisztériumi szóvivő.

Múlt csütörtökön gyors egymásutánban két öngyilkos robbantást követtek el Tunisz belvárosában. A kettős merénylet négy embert megölt, további nyolcat pedig megsebesített.

Rendőrök helyszínelnek, miután felrobbantotta magát egy terrorizmussal gyanúsított 23 éves férfi Tuniszban 2019. július 2-án, három nappal a tunéziai fővárosban elkövetett öngyilkos merényletek után. A gyanúsított azután léptette működésbe a testére erősített robbanómellényt, hogy a biztonsági erők őt üldözőbe vevő tagjai bekerítették egy villamosmegálló közelében.Forrás: MTI/EPA/Mohamed Messzara

A támadásokra válaszul a tuniszi hatságok megszigorították a biztonsági intézkedéseket, és rajtaütéseikben szombatig 25, terrorizmussal gyanúsított személyt vettek őrizetbe.Tunézia az elmúlt években szélsőséges támadások egész sorát élte meg, és ezek legtöbbjének elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Az észak-afrikai országra széles körben úgy tekintenek, mint amely a 2010-11-ben lezajlott, úgynevezett arab tavasz egyetlen demokratikus sikertörténetévé vált, ugyanakkor válságba került a gazdaság lelassulása és a szociális hátterű tiltakozások miatt.