Újabb tömegsírt találtak az Iszlám Állam egykori szíriai fellegvára, Rakka mellett

2019.07.03. 18:54

Legalább 190 holttestet rejtő tömegsírt találtak az észak-szíriai Rakka mellett, amely város egykor az Iszlám Állam terrorszervezet fellegvára volt a polgárháború dúlta országban.

A városi tanács egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerdán a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy több tucat férfi földi maradványait hantolták ki. A halottakon narancssárga öltözék volt, ami arra utal, hogy az embereket a szélsőségesek kivégzésszerűen gyilkolták meg.A tömegsírban nők holttesteit is megtalálták. Őket feltehetőleg halálra kövezték az Iszlám Állam hívei.
Az illetékes szerint a holttestekre még a múlt hónapban bukkantak rá. Mint mondta, ez a sírhant mindössze egy az úgynevezett Elővéd tábor (Vanguard Camp) környékén találhatóak közül. 

Az Egyesült Államok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonái Rakkában, miután visszafoglalták a várost az Iszlám Állam terrorszervezettől.Forrás: MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef

A térségben eddig összesen több mint 3500 holttestet találtak az elmúlt hónapokban.Az Elővéd tábor öt kilométerre található délnyugatra Rakkától.

Az Iszlám Állam ezen a helyen képezte ki harcra a gyermekeket is.

2017 októberében az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció által támogatott, kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elfoglalták Rakkát a szélsőségesektől. A kurd csapatok meghatározó szerepet játszottak abban, hogy az iszlamisták katonai vereséget szenvedtek Szíriában.