Horvátországra is óriási migrációs nyomás nehezedik

Hundreds of migrants wait at border with Croatia police BORDER Bosnia and Herzegovina Croatia October clash SOCIAL ISSUES Intervention CROSS 2018 photography human
VELIKA KLADUSA, BOSNIA AND HERZEGOVINA - OCTOBER 24: An injured migrant is being carried away after Bosnian Border Police intervened in migrants to prevent them from crossing the border between Bosnia and Herzegovina and Croatia, in Velika Kladusa on October 24, 2018. Migrants were stopped by the police 200 meters from the border, where Croatian police had also been deployed. Samir Yordamovic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Horvátország védi az Európai Unió határait - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő csütörtökön a horvát-boszniai zöldhatáron újságíróknak, majd hozzátette: ezért elvárja, hogy az unió pozitív véleményt fogalmazzon meg Horvátország schengeni övezethez való csatlakozásáról.
Vágólapra másolva!

Az államfő Károlyávors megyében találkozott helyi önkormányzati vezetőkkel, akikkel az illegális migrációról és a határokon kialakult helyzetről tárgyalt, majd Davor Bozinovic belügyminiszterrel körüljárta a terepet.

Mint mondta, a világon 60 millió menekült van, tíz év múlva pedig 200 millióan lesznek.

Emlékeztetett, hogy amikor 2015-ben illegális migrációról beszélt, és rámutatott arra, hogy azok, akik jönnek, t

öbbségében katonakorú férfiak - nők és gyerekek nélkül -, és közülük nem mindenki érkezik jó szándékkal, idegengyűlölőnek bélyegezték.

A problémát máshol kell kezelni ahelyett, hogy pénzt költünk a katonakorú migránsokról való gondoskodásra - hangsúlyozta.

Meg kell érteni, hogy stratégiai hiba volt 2015-ben az embereket Németországba hívni. T

- fogalmazott. Mindazonáltal kijelentette, hogy ennek következménye lett a drótkerítés, amely még a hidegháború idején sem létezett.

A probléma továbbra sem oldódott meg, csak a Törökországgal kötött megállapodás miatt ellenőrzés alatt áll, de erősödhet.

2018 októberében migránsok százai várakoztak a horvát-bosnyák határon Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Samir Yordamovic

Kolinda Grabar-Kitarovic megköszönte a rendvédelmi szerveknek azt az emberfeletti munkát, amelyet a hátárok védelme érdekében végeznek.
Úgy értékelte, hogy a rendőrök fellépése a migránsokkal szemben "teljesen humánus", vannak ugyanis olyan illegális bevándorlók,

akik már negyvenedszer próbáltak meg horvát területre jutni, de mivel nem kértek menekültstátuszt, visszatoloncolták őket Bosznia-Hercegovinába.

Az államfő többször is jelezte, hogy az ország nem lesz gyűjtőközpont.

Horvátország továbbra is teljesíti azokat elvárásokat, amelyek a schengeni övezethez való csatlakozás feltételei, és ebben a folyamatban elvárja az EU segítségét is - húzta alá.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, úgynevezett balkáni migrációs útvonal "lezárása" óta a menedékkérők alternatív útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

A horvát-boszniai határon mindennaposak a határsértések.