Rekorddrogfogás Görögországban

Horizontal
This handout picture released by the Douane Francaise (French Customs) on May 30, 2017, shows pills of Captagon, an "amphetamine-type stimulant", seized at the Roissy-Charles de Gaulle airport. - French customs officials said on May 30 that they had intercepted 135 kilogrammes (300 pounds) of Captagon, dubbed the "jihadists' drug", at Paris's Charles de Gaulle airport this year, a first for France. Captagon, a type of amphetamine, is one of the most commonly used drugs among fighters in the Syrian war. "It is the first time that this drug has been seized in France," the customs agency said in a statement. (Photo by STR / Douanes Francaises / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / DOUANES FRANCAISES" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A görög hatóságok rekordmennyiségű, 5,3 tonna Captagon nevű dizájnerdrog tablettát foglaltak le Athén kikötővárosában, Pireuszban horgonyzó egyik teherhajón - közölte csütörtökön az ERT görög televízió.
Vágólapra másolva!

A becslések szerint 33 millió tablettát három konténerben rejtették el, amelyek

a fuvarlevél szerint Kínának szánt faanyagot tartalmaztak.

A Szíriából érkezett szállítmány június 19-én érkezett Pireuszba, és az azt követő héten indult volna tovább rendeltetési céljába.

Az amerikai drogüldözési hatóságok bejelentésére húsz görög rendőr drogkereső kutyákkal vizsgálta át majdnem egy héten át a hajót, és találta meg a több ezer faléc közé rejtett kábítószert.

Captagon egy 2017-es fogás során - Illusztráció Forrás: AFP/Str

Az Iszlám Állam harci drogja

Sztavrosz Tomadakisz, a görög rendőrség gazdasági bűncselekményekben illetékes részlegének szóvivője elmondta, hogy

A Captagont, vagyis fenetilint 1960 és 1980 között használták a gyógyszeriparban az amfetamin és a metamfetamin alternatívájaként. A szer újabban divatba jött Európában és a Közel-Keleten is.

A Captagon "dzsihadista pirula" néven is ismerté vált, mert az Iszlám Állam állítólag ezt a szert osztogatta harci drogként fegyvereseinek.