Rekorddrogfogás Görögországban

2019.07.04. 18:42

A görög hatóságok rekordmennyiségű, 5,3 tonna Captagon nevű dizájnerdrog tablettát foglaltak le Athén kikötővárosában, Pireuszban horgonyzó egyik teherhajón - közölte csütörtökön az ERT görög televízió.

A becslések szerint 33 millió tablettát három konténerben rejtették el, amelyek a fuvarlevél szerint Kínának szánt faanyagot tartalmaztak. 

A Szíriából érkezett szállítmány június 19-én érkezett Pireuszba, és az azt követő héten indult volna tovább rendeltetési céljába.

Az amerikai drogüldözési hatóságok bejelentésére húsz görög rendőr drogkereső kutyákkal vizsgálta át majdnem egy héten át a hajót, és találta meg a több ezer faléc közé rejtett kábítószert.

Captagon egy 2017-es fogás során - IllusztrációForrás: AFP/Str

Az Iszlám Állam harci drogja

Sztavrosz Tomadakisz, a görög rendőrség gazdasági bűncselekményekben illetékes részlegének szóvivője elmondta, hogy a kábítószer feketepiaci értéke majdnem 1 milliárd euró (320 milliárd forint). A Captagont, vagyis fenetilint 1960 és 1980 között használták a gyógyszeriparban az amfetamin és a metamfetamin alternatívájaként. A szer újabban divatba jött Európában és a Közel-Keleten is.

A Captagon "dzsihadista pirula" néven is ismerté vált, mert az Iszlám Állam állítólag ezt a szert osztogatta harci drogként fegyvereseinek.