Áldozatait rabszolgasorban tartó, kizsákmányoló lengyel bűnszövetkezetet számolt fel a brit rendőrség, súlyos börtönbüntetéseket kiszabva a szervezet vezetőire.

A BBC cikke szerint a hatósági akcióról és a perről eddig hírzárlat volt érvényben, azért, hogy az embercsempész banda a tanúskodásra hajlandó áldozatokat az ítélethozatal előtt meg ne félemlítse.

A nyolcfős banda munkaajánlattal csábított Lengyelországból Angliába főleg hányatott sorsú embereket, akiket végletekig lepusztult, patkányoktól hemzsegő lakásokban helyeztek el Birmingham környékén és szakképesítést nem igénylő munkák elvégzésére kényszerítettek, például hulladékfeldolgozó telepeken vagy baromfivágóhidakon.

Munkájukért az áldozatok - akik közül a legfiatalabb 17, a legidősebb 60 éves volt - gyakran heti 20 fontot (azaz 7200 forintot) sem kaptak,  ami Angliában a napi megélhetéshez sem elég.

A bűnszervezet a rendőrség becslése szerint 2012 és 2017 között 2 millió fontot (vagyis 720 millió forintot) keresett az Angliába csalt emberek kizsákmányolásán. A társaság egyik tagja például egy Bentley luxusautóval járt.

A birminghami koronabíróság az embercsempész szervezet két vezetőjére 11, illetve 9 év, két másik tagra 8, illetve 7 év fegyházbüntetést rótt ki, egy további bandatag 4 és fél év börtönbüntetést kapott.
A szervezet többi tagjának ítélethirdetése később lesz.

Tavaly októberben egy nyolctagú romániai embercsempész csoportot vett őrizetbe a Scotland Yard. A román rendőrséggel együtt végzett, nagyszabású rajtaütés során négy londoni helyszínen kiszabadítottak 33 embert is, köztük négy nőt és öt gyermeket a társaság fogságából.
Egy évvel korábban pedig Angliába csalt magyar nőket prostitúcióra kényszerítő magyar embercsempészeket ítéltek hosszú börtönbüntetésre Manchesterben. A társaság vezetőjére 13 év 7 hónap, a két másik tagra nyolc év öt hónap, illetve három és fél év szabadságvesztést rótt ki a manchesteri koronabíróság.