Donald Trump: Amerika most erősebb, mint valaha

Donald Trump, július 4. függetlenség napja
United States President Donald J. Trump delivers remarks at his Salute to America event in Washington D.C. on July 4, 2019. The event included a flyover of Air Force One, the Blue Angels, and military aircraft representing each branch of the military. Credit: Stefani Reynolds / CNP | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök javaslatára idén először tartottak katonai parádét a július 4-ei függetlenség napján, és most fordult elő először az is, hogy az amerikai elnök a Lincoln-emlékműnél beszédet mondott. Utoljára 1951-ben Harry Truman beszélt a nemzeti ünnepen ekkora tömeg előtt a Washington-emlékműnél.
Vágólapra másolva!

Az Üdvözlet Amerikának című, több mint egy órán át tartó programon Donald Trump és a first lady mellett Mike Pence alelnök és felesége, valamint a kormányzat több tagja is részt vett. A Lincoln-emlékmű mellett harckocsik és katonai járművek sorakoztak, de nem vonultak fel, az elnök beszéde után azonban légi parádé volt katonai repülőgépek és harci helikopterek részvételével.

Az elnök beszédében az Egyesült Államok történelmének egyes epizódjait elevenítette fel, beszélt az amerikai történelem nagy és történelemformáló alakjairól George Washingtontól Abraham Lincolnig, és kitért az amerikai újító szellem nagyjaira is, köztük Thomas Edisonra, Graham Bellre vagy Clara Bartonra, aki az Amerikai Vöröskereszt megalapítója volt.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Stefani Reynolds

– hangsúlyozta. Majd leszögezte:

„az amerikaiaknak semmi sem lehetetlen”,

és emlékeztetett az 50 esztendővel ezelőtti holdra szállásra is. Majd hozzáfűzte: „nagyon rövid időn belül amerikai zászló lobog majd a Marson is”. Beszélt a hadsereg haderőnemeiről, méltatta eredményeiket, sikereiket.

– hangoztatta Trump.

Forrás: AFP/Susan Walsh

Az eső ellenére is rengetegen voltak az ünnepségen, és megjelentek tüntetők is. Egy csoportjuk egy pelenkás Trump-bébit ábrázoló óriási luftballonnal érkezett, a rendőrség azonban nem engedte meg, hogy felfújják. Két embert letartóztattak a Fehér Ház mellett, mert amerikai zászlókat égettek. Bár a zászlóégetés nem számít bűncselekménynek az Egyesült Államokban, a titkosszolgálat közölte, hogy a két protestáló a kordonon belül, tiltott területen gyújtotta meg a lobogókat.

Az Egyesült Államokban csütörtökön

mindenütt parádékkal és rendezvényekkel ünnepelték az ország születésnapját.

Philadelphiában, ahol a Függetlenségi Nyilatkozatot aláírták, és Mount Vernonban, ahol George Washington kúriája – ma múzeum – van, új állampolgárokat avattak. Washingtonban Mike Pence alelnök 44 bevándorlónak adta át az állampolgársági okiratot, ahogyan fogalmazott: köszöntötte őket „az amerikai családban”.

Joey Chestnut címvédésre készül a július 4-i amerikai nemzeti ünnep alkalmából megrendezett Famous Nathan's hotdog-evő verseny férfi mezőnyében New York Brooklyn negyedében. Chestnut 71 hotdog bekebelezésével tizenkettedszer diadalmaskodott Forrás: MTI/AP/Invision/Evan Agostini

New Yorkban megrendezték az 1972 óta szokásos hotdog-evő versenyt, a győztes 71 kolbászos kiflit nyomott le a torkán. A floridai Key Westen piteevő verseny volt. Az ünnepet majdnem mindenütt tűzijátékkal zárták. Az alaszkai Anchorage városában azonban az óriási hőség miatt ezt le kellett fújni.