Meghalt Eva Kor 85 éves korában, aki túlélte a holokausztot, majd a nácikkal szembeni megbocsátást próbálta elősegíteni. Rendszeresen tartott idegenvezetést az auschwitzi haláltáborban és egy kisebb holokausztmúzemot is létrehozott saját amerikai otthonában. Minden évben ellátogatott Auschwitzba, ezúttal utoljára, ugyanis lengyelországi utazása során halt meg. 

Eva Mozes Kor Romániában született és 1944-ben deportálták Auschwitzba családjával együtt. A családja többi tagjával ellentétben ikertestvérével, Miriammel túlélték a haláltábor borzalmait. 

A halál angyalaként ismert, pontosabban hírhedt Josef Mengele brutális kínzásainak voltak kitéve ők is több mint 1000 testvérpár és más foglyok mellett. 

Hetente háromszor mentünk laborvizsgálatra. Baktériumokkal és vegyszerekkel injekcióztak minket és rengeteg vért vettek tőlünk - mondta Eva Kor 2001-ben. 

Nagyon magas láza alalkult ki, azt mondták, hogy két hete van hátra, de végül felépült. 

Testvérével együtt nem sokkal 11. születésnapjuk előtt szabadultak fel, majd Izraelbe mentek, ahol Eva Kor férjhez ment egy amerikahoz, akivel az egyesült államokbeli Indiai állam Terre Haute városába költözött. 

Eva Kor 2015-benForrás: AFP/Julian Stratenschulte

Testvére 1993-ban halt, még Auschwitzban szerzett egészségügyi problémák következtében. 

1985-ben egy kisebb holokausztmúzemuot hozott létre.

Eva Kor egész életét annak szentelte, hogy megismertesse a világgal az auschwitzi haláltáborban történteket, ahova minden évben el is látogatott. 

2015-ben találkozott egy bírósági tárgyaláson egy egykori náci őrrel, Oskar Gröninggel, aki könyvelőként azért volt felelős, hogy számon tartsa a foglyoktól elkobzott tárgyakat. Találkozásuk alkalmával nem csak kezet ráztak, hanem Gröning meg is puszilta az idős hölgy arcát - írja a BBC. 

Gröninget végöl négy év börtönbüntetésre ítélték, mert bűnrészesnek tartották legalább 300 ezer ember megölésében.  

A Terre Haute városában lévő múzeum tájékoztatása szerint Eva Kor csütörtök reggel halt meg Krakkóban. Hozzátették, emberek ezreinek életét érintette meg a tragédia leküzdéséről, a megbocsátásról és gyógyulásról szóló üzenetén keresztül. 

Közleményükben kiemelték, hogy Eva Kor életének egyik vezérfonala szerint a megbocsátás segíthet a gyógyulásban.