Juszuf Sáhid tunéziai miniszterelnök rendeletben tiltotta meg a teljes arcot elfedő kendő viseletét az állami intézményekben – jelentette a TAP tunéziai hivatalos hírügynökség. Az ország fővárosát, Tuniszt több öngyilkos robbantásos merénylet rázta meg az elmúlt napokban, így valószínűsíthető, hogy a tiltás ezzel állhat összefüggésben.

Az azonnali hatállyal életbe lépő tilalmat biztonsági aggályokkal indokolják – közölte a dpa német hírügynökséggel a tunéziai kormány egy meg nem nevezett tanácsadója.

A múlt héten egy rendőr és egy civil halt meg egy kettős öngyilkos robbantásos merényletben, amelyet a főváros szívében követtek el. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.A tunéziai belügyminisztérium szerint a merényletek értelmi szerzője kedden felrobbantotta magát az után, hogy a biztonsági erők őt üldözőbe vevő tagjai bekerítették Tuniszban.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai államfő július 5-i hatállyal ismét elrendelte a 2015 óta érvényben lévő rendkívüli állapot meghosszabbítását egy hónappal.

A tunéziai elnöki hivatal közleménye szerint Szebszi az után határozott így, hogy egyeztetett Sáhiddal és Mohamed en-Nászer parlamenti elnökkel.

A 2011-es „arab tavasz” – az elnyomó rezsimek elleni térségbeli tüntetéssorozat – bölcsőjének számító észak-afrikai országban 2015. november 24. óta van érvényben rendkívüli állapot a terrorveszély miatt.

Az intézkedést az elnöki őrség egyik autóbusza ellen végrehajtott, 13 halálos és 20 sebesült áldozatot követelő támadás után vezették be. A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.Az ország belső helyzetére hatással van a szomszédos Líbiában dúló polgárháború is.