Egy a tábor mottóval szervezik a 30. nyári szabadegyetemet és diáktábort

Sándor Krisztina; Németh Zsolt; Toró, T. Tibor; Orbán Viktor; Tőkés László; Tárnok Mária; Löffler Anna államtitkár csoportkép FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA határon túli magyarok Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus SZEMÉLY Tusnádfürdő
Orbán Viktor miniszterelnök (b7) és a szervezők, köztük Tárnok Mária, a magyarországi főszervező, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke (b), Löffler Anna szervező (b3), Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b4), Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, néppárti európai parlamenti képviselő (j6), Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke (j3) és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke (j2) a színpadon a XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2013. július 27-én.
Vágólapra másolva!
Egy a tábor mottóval szervezik idén július 23. és 28. között Tusnádfürdőn a 30. alkalommal tartandó Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort (Tusványos). A két hét múlva kezdődő rendezvényről az erdélyi szervezők számoltak be hétfőn egy csíkszeredai sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatóról kiadott közlemény szerint

az idei tábor kiemelt témája lesz Európa és Erdély jövője, a magyar nemzeti összetartozás és a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a rendezvény korábbi főszervezője, ma politikai programfelelőse elmondta, hogy Tusványoson azért is egy a tábor, mert már harmincadik éve egy olyan közösség jár a rendezvényre, amelynek tagjai egy tábort alkotnak, hasonló értékrendet vallanak.

- idézi a közlemény Sándor Krisztinát.

Az EMNT ügyvezető elnöke szerint Tusványos az utóbbi években egyre inkább a magyar-magyar párbeszéd helyszíne lett, ahová idén is sok vendég érkezik az egész Kárpát-medencéből, a magyar kormányzat részéről, valamint a szomszédos országokból. A meghívottak közt lesznek szlovák, horvát, szerb és román vendégek is.

A hagyományokhoz híven Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, július 27-én tartja meg előadását a rendezvény nagyszínpadán, Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével együtt.

A két előadás Németh Zsoltnak, a Tusványos alapítójának, országgyűlési képviselőnek és a külügyi bizottság elnökének moderálásával zajlik.

Orbán Viktor miniszterelnök és a szervezők Forrás: MTI/Beliczay László

Az idei Tusványoson a történelmi évfordulók is fontos szerepet kapnak.

Pódiumbeszélgetéseket tartanak többek közt az első világháború és a trianoni békediktátum századik évfordulója, valamint a rendszerváltás 30. évfordulója kapcsán.

E beszélgetésekre történészeket, elemzőket, valamint a rendszerváltást is meghatározó politikusokat hívtak meg.

Az európai parlamenti választások kapcsán Európa jövője is kiemelt témája lesz a tábornak.

Ahogy a szervezők fogalmaztak, ez egyre fontosabb nemzeti, politikai és geostratégiai kérdéssé vált.
Az erdélyi témák között olyan, a közösség számára fontos és eddig megoldatlan ügyekről beszélnek a meghívottak, mint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzete, a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügye, az úzvölgyi katonatemető ügye, a visszaállamosítás kérdése, a kereskedelmi kétnyelvűség témája. Kiemelt helyen szerepel a programban a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése is.

- mondta Sándor Krisztina.

Popa Ilona, a rendezvény erdélyi főszervezője elmondta,

a 27 programhelyszínen 49 partnerszervezet bevonásával zajlanak majd a rendezvények.

A Tusványos nagyszínpadán esténként koncerteket nézhet, hallgathat a közönség. Július 23-án, kedden a Magashegyi Underground, és a Quimby, szerdán Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Magna Cum Laude, csütörtökön Szabó Balázs bandája és a Kiscsillag, pénteken az Anna and the Barbies és a Bagossy Brothers Company, szombaton pedig az Intim Torna Illegál és Ákos lép fel.

A tábor és a koncertek területére a belépés 16 óráig ingyenes, utána a belépő ára 20 lej (1380 forint), egyetemistáknak és 65 év felettieknek 10 lej.

A részletes program a tusvanyos.ro honlapon böngészhető.