Letette a hivatali esküt Lettország új államfője, Egils Levits, de szótévesztés miatt meg kellett ismételnie az eskü szövegét.

Levits az eskü utolsó mondatában lévő egyik szót mondta rosszul: a "sirdsapzina" (lelkiismeretesen) helyett az "apzina" (tudatosan) szót használta  - derül ki a Ria Novosztyi orosz hírügynökség tudósításából.

Egils LevitsForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexander Welscher

Az ominózus mondat úgy szólt: "Igazságos leszek mindenkihez, és a feladataimat lelkiismeretesen fogom elvégezni".

Inara Murniece házelnök arra kérte Levitset,  ismételje meg az eskü szövegét, hogy pontosan megfeleljen az alkotmánynak. Levitset május 29-én választotta meg a parlament, a Saeima, de már akkor is adódtak problémák, mert az egyik párt azzal vádolta meg a parlament elnökét, hogy házszabályt sértve tűzte ki a szavazás időpontját.

A jobbközép kormánykoalíció támogatását élvező Levits két ellenfelet utasított maga mögé,  és 61 képviselő támogatását nyerte el a 100 fős törvényhozásban. A másik két elnökjelölt Juris Jansons ombudsman és Didzis Smits képviselő volt. Lettország történetében most első ízben volt nyílt a szavazás.

A volt bíró az elnöki hivatalt Raimonds Vejonistól vette át, megbízatása négy évre szól. Levits 2015-ben is szerette volna elnyerni az államfői tisztséget, de akkor Vejonis legyőzte. A leköszönő elnök idén nem jelöltette magát.

A rigai születésű, 63 éves Levits Németországban töltötte fiatalkorát, és a hamburgi egyetemen végzett politológiát és jogot. Korábban több európai országban, így Magyarországon is volt nagykövet, majd az igazságügyi tárcát vezette, és miniszterelnök-helyettes, illetve az Európai Bíróság bírája volt.

A lett államfő szerepe nagyrészt protokolláris, de beterjeszthet törvényjavaslatokat is, és jelölteket állíthat a miniszterelnöki tisztség betöltésére.