A török csendőrség közel 800 migránst tartóztatott fel az EU határán

2019.07.09. 18:44

Közel 800 illegális migránst tartóztattak fel a török hatóságok az elmúlt két napban a Görögországgal és Bulgáriával határos területen. A bevándorlók az Európai Unió területére akartak belépni. 

A nyugat-törökországi Edirne tartományban 777 olyan migránst tartóztattak fel, akik illegálisan készültek az Európai Unió területére jutni - jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint az elfogottak között irániak, egyiptomiak, guineaiak, szomáliaiak, marokkóiak, líbiaiak, afgánok, pakisztániak, palesztinok, irakiak, algériaiak, bangladesiek és szíriaiak is voltak.

A hatóságok a migránsokat az Edirne tartományi bevándorlási hivatalába szállították.

A Törökországban élő mintegy 3,6 millió szíriai állampolgár úgynevezett átmeneti védelmi státusszal rendelkezik, így ők valószínűleg az ország területén maradhatnak. A nem szíriai migránsokat, amennyiben nem rendelkeznek menekültstátusszal, Ankara rendszerint visszaküldi hazájukba. 

A mintegy 200 kilométer hosszú görög-török szárazföldi határ túlnyomó részén az Évrosz - törökül Meric - folyó természetes határt képez.

A Görögországba jutást Edirne tartományban tovább nehezíti, hogy a Brüsszel és Ankara között 2016 márciusában aláírt menekültügyi megállapodás következtében a török csendőrség fokozottan ellenőrzi a térséget.

Görög adatok szerint  tavaly több mint 14 ezer menedékkérő lépett át illegálisan Törökországból a két ország között húzódó szárazföldi határon. Tavalyelőtt Athén szerint 5500-an keltek át ezen az útvonalon az Európai Unió tagállamába.