Nicolás Maduro venezuelai elnök pozitívan értékelte a hétfőn Barbadosban kezdődött, politikai rendezést szolgáló, Norvégia közvetítésével zajló tárgyalások újabb fordulójának kilátásait.

A venezuelai elnök szerint a kormány képviselői és az ellenzék közötti egyeztetések megállapodásra vezethetnek.

– Megkaptam delegációnk vezetőjének beszámolóját a Barbadoson megkezdődött tárgyalásokról. És ez a jelentés reménnyel tölt el – jelentette ki Maduro a Periscope televízió műsorában közvetített sajtótájékoztatóján.

– Hat tárgyalási pontunk van. Biztos vagyok abban, ha ezek alapján dolgozunk, és az amerikaiak sem avatkoznak közbe, részleges megállapodásokra juthatunk Venezuela üdvéért – hangsúlyozta. Mint mondta, a hétfői egyeztetés öt órán át tartott.

Az eddigi tárgyalások eredménytelenek voltak

A venezuelai külügyminisztérium korábban bejelentette: hétfőn megérkezett Barbadosra a caracasi vezetés delegációja, hogy folytassa a norvég kormány közvetítésével zajló, május 14-én kezdődött párbeszédet a venezuelai ellenzék képviselőivel.

A venezuelai ellenzék vasárnap beleegyezett, hogy Nicolás Maduro elnök követeivel találkozzon barbadosi tárgyalásokon.

A latin-amerikai országban hatalmi harc folyik a magát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltott Juan Guaidó ellenzéki vezető és Maduro között. Guaidó, akit több mint ötven ország ismer el Venezuela törvényes vezetőjének, kijelentette: a megbeszéléseknek tartós megoldásra kell vezetniük, és nem szolgálhatják azt, hogy az ország szocialista vezetése időt nyerjen magának. Az ellenzék Maduro és rendszerének távozását, illetve új választások kitűzését akarja.

A norvég kormány az elmúlt hónapokban igyekezett közvetíteni a felek között, de az Oslóban tartott két tárgyalási forduló eredménytelenül ért véget.