Meghalt Bill Clinton és George Bush nagy ellenfele

Ross Perot
Ross Perot, US presidential candidate of the Reform Party, speaks at the Commonweatlh Club of California 18 September in San Francisco. Perot was not invited to speak at the US presidential debate with Republican presidential candidate Bob Dole and US President Bill Clinton. AFP PHOTO John G. MABANGLO (Photo by JOHN G. MABANGLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt Ross Perot amerikai milliárdos, ezt családja jelentette be - írja a Fox News.  
Vágólapra másolva!

Ross Perot 1992-ben a demokrata elnökjelölt Clinton és a republikánus színekben az újraválasztásáért küzdő George H.W. Bush egyenrangú ellenfele lett független jelöltként. Még a tévévitákban is szerepelhetett, akkora támogatottsága volt. Végül az amerikai választási rendszerben az elnök személyét meghatározó elektorok közül egyet sem szerzett meg (szemben Clinton 370 és Bush 168 elektorával), de a leadott szavazatokat tekintve komoly támogatottsága volt, csaknem 20 millió ember szavazott rá (Clintonra kis híján 45, idősebb Bushre majdnem 40).

Ross Perot 1996-ban Forrás: AFP/John G. Mabanglo

Sokáig vita volt arról, hogy Perot indulása mennyiben befolyásolta a végeredményt, végül a legtöbb tanulmány és felmérés arra jutott, hogy nélküle is Clinton győzött volna. Perot négy évvel később is indult, akkor már a hivatalban lévő Clinton és a republikánus kihívó Bob Dole ellen, de a szerepe és a támogatottsága is kisebb volt, mint korábban, bár több mint 8 millió szavazatot így is kapott.

Az amerikai üzletember 89 éves korában halt meg, leukémiában.