Olaszországban bezárták az egykori legnagyobb európai migránstábort

Olaszország, menekültválság, migráció, migráns, menekülttábor, Lampedusa Horizontal Migrants wait at the port of Lampedusa to board a ferry bound for Porto Empedocle in Sicily on February 20, 2015. Authorities on the Italian island of Lampedusa struggled
Migrants wait at the port of Lampedusa to board a ferry bound for Porto Empedocle in Sicily on February 20, 2015. Authorities on the Italian island of Lampedusa struggled to cope with a huge influx of newly-arrived migrants as aid organisations warned the Libya crisis means thousands more could be on their way. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
A bevándorlást ellenző olasz belügyminiszter, Matteo Salvini jelenlétében kedden hivatalosan is bezárták a Szicília keleti részén fekvő mineói befogadóközpontot. Korábban egy nigériai maffiasejtet is felszámoltak a táborban. A helyzet teljesen kezelhetetlenné vált, nyolcvanöt különböző etnikumból több mint négyezer ember érkezett a befogadóközpontba. 
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini olasz belügyminiszter az alábbiak szerint értékelte a tábor bezárását:

Salvini a migránsok fogadását "kisebb és jobban ellenőrzött központokban" képzeli el. Az utolsó lakókat egy hete költöztették el a Catania melletti Mineóból egy calabriai befogadóközpontba.

Mineóban a legtöbben 2014 júliusában voltak, amikor több mint 4100 lakója volt a tábornak, amely így egy időre Európa legnépesebb befogadóközpontjává vált.

A szicíliai sivatagban a 40 Celsius-fokos hőségben katonák járőröznek, akik senkit nem engednek belépni a területre.

Akkor romlottak el a dolgok, amikor a migránsok száma meghaladta a háromezret.

Sergio Mastrilli 25 éves egyetemista, mineói lakos kezdettől nem helyeselte a központ működését.
Nem az integráción, hanem a befogadottak számán alapuló rendszer volt.

Nyolcvanöt különböző etnikumból származó több mint négyezer ember, amikor Mineo ötezer lakosú, ez egyszerűen kezelhetetlen volt

- mondta.

Lampedusa szigetén várakozó migránsok 2015 februárjában (illusztráció) Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A tábort egy volt támaszponton rendezték be, ahol a szomszédos Sigonellában működő bázison szolgáló amerikai katonák hozzátartozói laktak négyszáz kicsi családi házban. Washington 2010 végén jelentette be, hogy felmondja a bérleti szerződést.

A tábor felállítása a helyiekben nyugtalanságot ébresztett.

A külföldiek szemére vetették, hogy rontják a megélhetésüket, mivel a narancsszüret idején naponta 10-20 euróért dolgoztak feketén.

Több bírósági eljárás is folyik Mineo volt polgármestere és a központ egykori vezetője ellen, akiket korrupcióval gyanúsítanak.

Januárban a rendőrség egy nigériai maffiasejtet számolt fel, amelynek a táborban volt a főhadiszállása, kokainnal és marihuánával kereskedett, és prostitúciós hálózatot működtetett.