Drámai videón az Indiában eltűnt hegymászók életének utolsó pillanatai

2019.07.09. 10:30

A nyolc hegymászó eltűnését május 31-én jelentették be, miután nem tértek vissza az alaptáborba. Júniusban a csoport hét tagjának a holttestét megtalálták, nyolcadik társukét nem.

A csaknem kétperces videót az Indo-tibeti Határrendőrség (ITBP) mutatta be hétfőn - írta a BBC.

A felvételen látható, amint a négy brit, két amerikai, egy ausztrál és egy indiai mászó egymáshoz rögzítve lassan elindul India második legmagasabb, egyelőre névtelen csúcsa felé a Nanda Dévi hegycsúcs térségében. A kapcsolatot május 26-án veszítették el a csoporttal. 

Hét hegymászó testét megtalálták, a nyolcadik, a brit Martin Moran testét nem keresik tovább. A felvételeket tartalmazó kamerát a hóba temetve találták ott, ahol júniusban a testekre bukkantak.
Vivek Kumar Pandey, az ITBP szóvivője szerint egy hókiszögellés valószínűleg megcsúszott a csoport súlya alatt, és lavinát indított el.

A felvételt most arra használják, hogy elemezzék, mi "csúszhatott félre a missziójukban".
"A GoPro-videó a repülőgépek fekete dobozához hasonlatosan betekintést enged a mászók utolsó pillanataiba" - mondta A.P.S. Nambadia, az ITBP rendőrfőnök-helyettese.

A brit Martin Moran vezette hegymászócsapat május közepén indult útnak egy eddig meghódítatlan, névtelen csúcsra az észak-indiai Nanda Dévi térségében. A nyolctagú csapat eltűnését május 31-én jelentették, miután a hegymászók nem tértek vissza az alaptáborba. Az expedíciót szervező Moran Mountain közlése szerint a hegymászók útját egy "hatalmas lavina" keresztezhette.

Az ITBP emberei június közepén indultak el gyalog a holttestek felkutatására. A hét, hegymászó kötéllel egymáshoz rögzített holttestre egy meredek lejtőn bukkantak rá, a nyolcadik áldozatot azonban nem találták meg. A hatóságok szerint lezuhanhatott egy hasadékba, amikor a lavina elsodorta a csapatot.