Véres törzsi összecsapások történtek az elmúlt napokban Pápua Új-Guineában, a mészárlásnak legalább huszonnégy áldozata van – írja a BBC.

A leszámolásban három rivális törzs fegyveresei vettek részt, akik a múlt hét közepén két településen gyilkolták halomra az ott élőket, köztük rengeteg gyermeket és nőt. 

James Marape miniszterelnök a Facebookon azt írta: „Mindazoknak, akik fegyverrel rendelkeznek, és a közösség mögé bújva gyilkolnak: tanuljatok abból, amit azokkal a bűnözőkkel teszek, akik ártatlanokat öltek.” Marape azt is írta, az elkövetők halálbüntetésre számíthatnak.

Egy 16 éves fiút gyászolnak egy pápua új-guineai faluban. A tinédzser hazafelé tartott az iskolából, amikor lelőtték egy rivális törzs tagjai, 2018 novemberébenForrás: AFP/Peter Parks

A hatóságok dolgát nehezíti, hogy a 400 ezer fős Hela tartományban mindössze 60 rendőr van.

A Post-Courier című helyi napilap úgy értesült, hogy szombat óta 24-en vesztették életüket Karidában és Petában.

Peta környékén hat embert gyilkoltak meg egy rajtaütésben szombaton – mondta el Teddy Augwi, Hela rendőrségi főnyomozója. Az áldozatok rokonai másnap 16-18 embert – köztük terhes nőket – mészároltak le Karidában.

Közigazgatási források szerint több falusi elmenekült az erőszak elől. Egyelőre nem tudni, hogy őrizetbe vettek-e valakit a gyilkosságok miatt. A törzsi erőszak gyakori Pápua Új-Guinea belsejében, ahol a vérbosszú élő hagyomány.