Magyarország több szinten is segítséget nyújt Georgiának a kapcsolatok szorosabbra fűzésében az Európai Unióval és a NATO-val - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek csütörtökön telefonon a georgiai Batumiból nyilatkozva.

A miniszter a kelet-európai országban egy nemzetközi konferencián vett részt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szalome Zurabisvili georgiai államfő fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Adzsar Autonóm Köztársaság székhelyén, Batumiban 2019. július 11-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Kifejtette: Közép-Európát, így Magyarországot is egyértelműen érinti, ha az Európai Unió (EU) keleti szomszédságában nem sikerül stabilitást, békét és fejlődést elérni. Ez mind biztonsági, mind gazdasági szempontból negatív hatással lehet Közép-Európára - mondta.

Közölte, Magyarország, néhány nyugat-európai országgal ellentétben, nemcsak szavakban, de valódi tettekben is támogatja az Európai Unió és a NATO keleti szomszédságában folyó együttműködés szorosabbra fűzését. Budapest segítséget nyújt az EU keleti partnerségi programjában részt vevő országoknak, amelyek közül Georgia egyértelműen kiemelkedik - mondta Szijjártó Péter.