Fegyveres támadás Szomáliában, legalább 10 ember meghalt

Vágólapra másolva!
Legalább tíz halálos áldozata van annak a fegyveres támadásnak, amelyet az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet harcosai hajtottak végre péntek este Kismayo szomáliai kikötőváros egyik szállodájában.
Vágólapra másolva!

Abdi Ahmed, a város egy kerületi vezetője az éjjel az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy értesülései szerint az áldozatok többsége a vendégek közül került ki. A szálloda kedvelt találkozóhelye a helyi törvényhozóknak és tisztségviselőknek.

Két újságírót is megöltek.

Félő azonban, hogy a halottak száma emelkedni fog, mivel a hotelből még mindig fegyverropogás hallatszik.

A rendőrség előzőleg arról számolt be, hogy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a szállodánál, amelyben helyi vének és törvényhozók tanácskoztak a küszöbönálló regionális választásokról.

A detonációt lövöldözés követte. Az áldozatok számáról azonban – a folytatódó tűzharc miatt – csak feltételezései vannak a rendőrségnek.

A támadás elkövetőjeként a szomáliai központi kormány megbuktatására törekvő al-Shabaab iszlamista terrorszervezet jelentkezett, és közölte, hogy harcosai törtek be a szállodába az öngyilkos pokolgépes merénylet után.

Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab katonai szóvivője azzal kérkedett, hogy "nagyon sok halott van a szállodában".

"A hotel a mi ellenőrzésünk alatt áll" - mondta.

Az al-Shabaabot 2011-ben űzték ki Mogadishuból, és azóta több más erősségét – 2012-ben Kismayót is – fel kellett adnia. A kikötőváros volt a terrorszervezet fő bevételeinek forrása a faszén export, a fegyvercsempészés és más illegális üzletek miatt.