Pozitív példaként beszélt a Fox News az üldözött keresztények megsegítésén dolgozó magyar kormányzati programról, a Hungary Helps-ről, számolt be az esetről a 888.hu. Cal Thomas publicista arról ír, hogy Magyarország példáját az Egyesült Államoknak is érdemes lenne követnie. A csatorna idézte Azbej Tristan-t, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős államtitkárát is, aki elmondta, hogy a céljuk, hogy a segítséget vigyék oda ahol erre szükség van, és ne a bajt Európába.

 Az amerikai Fox News elismerően beszél a Hungary Helps programról, amelynek célja, hogy az Európába tartó bevándorlóknak helyben nyújtson segítséget.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős ÁllamtitkáraForrás: MTI/Kovács Attila

A Hungary Helps program azért is pozitív a publicisztika szerint, mivel a programon keresztül a magyar kormány nem korrupt kormányzatok, hanem egyházak és jótékonysági szervezetek számára juttatja el a segítséget, hogy így a bevándorlók ne érezzék szükségét annak, hogy Európába kell jönniük.

Ez egy sokkal költséghatékonyabb és politikailag előnyösebb megoldás, mint kockára tenni az európai nemzetek egységét és karakterét a beözönlő bevándorlók javára. Lassan ez lesz a helyzet az Egyesült Államokban is - írja a publicista.

A Fox News cikkében megemlítésre kerülnek a Hungary Helps program eddigi eredményei, amelynek köszönhetően eddig 35 000 üldözött keresztény maradhatott anyaországában. Másik példaként szerepel Nigéria, ahol a magyar kormány 1 millió euróval (átszámítva mintegy 326 millió forinttal) támogatta a Maiduguri egyházmegyét. A pénzt az ország oktatási és egészségügyi infrastruktúrájának újjáépítésére használják, miután a Boko Haram iszlamista terrorszervezet súlyos károkat okozott.

Kongó szintén 1 millió eurós támogatást kap, ennek köszönhetően körülbelül 10 000 ember kaphat közvetlen egészségügyi ellátást. Végül pedig említésre kerül Etiópia is: a 1,5 millió eurós támogatásnak köszönhetően menedéket és alapvető ellátást tud biztosítani 15 000 eritreainak.

A csatorna idézte Azbej Tristan-t, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős államtitkárát, mint mondja, a 2015-ös migrációs válság idején az Orbán-kormányt rengetegen kritizálták, és kegyetlennek írták le a nemzetközi sajtóban, bevándorlásellenes álláspontja miatt.

Orbán Viktor szavaival élve: a bajt nem ide kell hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van. És mi pontosan ezt akarjuk tenni.

Budapest, 2019. április 16. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára (b) és Márki Gábor, a Hungary Helps ügynökség vezérigazgatója az ügynökség megalakulásáról tartott sajtótájékoztatón az államtitkárság budapesti épületében 2019. április 16-án. MTI/Szigetváry ZsoltForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A publicisztika szerint bármit is mondjon a liberális nyugati média Orbán Viktorról, kétségtelen, hogy a Hungary Helps program működik. Azt is írják továbbá, hogy ez valószínűleg jobb megoldás, mint beengedni a migránsokat, és ezzel óriási terheket róni az adott ország erőforrásaira és a szolgáltatásokra.