Közel egy éve tartják rettegésben a svédországi Grums városának egyik lakónegyedét a gyerekekből álló migránsbandák, akik véresre verik a svéd fiatalokat, leköpik és nemi erőszakkal fenyegetik a nőket. A helyi gyerekek már ki sem mernek egyedül menni az utcára – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Sajtóbeszámolók szerint a helyzet néhány hónapja vált kezelhetetlenné. Grums lakói szerint a migránsbandák tagjainak szüleivel nem lehet beszélni, ugyanis nem tudnak svédül, tolmács pedig nincs a településen. Sokan levélben fordultak a közös képviselőkhöz, illetve a hatóságokhoz segítségért.

A Wockenblick című osztrák lap beszámolója szerint a helyieknek kerülniük kell a „migráns” szó használatát, „újonnan érkezőknek” kell nevezniük a bevándorlókat.

A településen a bandatagok acélcsövekkel és botokkal verik véresre a helyi gyerekeket, kövekkel dobálják a házakat, illetve nemi erőszakkal fenyegetőznek. Egy helyi kisfiúnak a nyakán vérömlenyek keletkeztek, miután brutálisan fojtogatták. A svéd gyerekek már ki sem mernek egyedül menni az utcára.

Egyik lányom egész éjjel sírt, azt kérte, bújjunk el a lakókocsinkba, mert annyira fél. Semmit sem tilthatunk meg nekik, mert a bosszújuktól félünk. Szemetet dobálnak a postaládánkba, ha nem vagyok ott, megtámadják a gyerekeinket. Ha rájuk szól az ember, szembeköpik, és azt mondják, te nő vagy, rád nem hallgatunk. Sértő szavakkal szidalmaznak bennünket, amelyeket én sosem használok – nyilatkozta a kialakult helyzetről az egyik helyi anyuka.

Migránsok Svédországban (Malmö) – A kép illusztrációForrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

A helyiek nem fordultak a rendőrséghez, mert azt hitték, gyerekeket nem lehet feljelenteni. Lennart Hynynen rendőrtiszt azonban elmondta, lehet bejelentést tenni a rendőrségen, amelyet továbbítanak a szociális hatósághoz. Elmondása szerint karrierje során még nem találkozott hasonló állapotokkal.

A hatóságok megerősítik a kialakult helyzet súlyosságát az érintett lakónegyedben, ősszel pedig a migráns gyerekek és a svéd gyerekek szüleivel rendeznek közös gyűlést a probléma megoldásáért.