Az Egyesült Államok nagyvárosaiban vasárnap országszerte megkezdődtek az illegális migránsok elleni razziák.

The Washington Post című lap szerint az amerikai nagyvárosokban nem látványosak a razziák. A Fox televízió ugyanakkor folyamatosan ad hírt a rendőrök munkájáról.

Donald Trump elnök pénteken jelentette be, hogy vasárnap megkezdődik az országban illegálisan tartózkodó migránsok letartóztatása, majd kitoloncolása. Ezek az emberek törvénytelenül jöttek országunkba, és mi törvényesen eltávolítjuk őket - nyilatkozta az elnök, hozzátéve, hogy ez olyasmi, ami nekem is nagyon tetszene.Matthew Albence, a bevándorlási hivatal rendfenntartó részlegének ügyvezető igazgatója vasárnap a Fox televíziónak elmondta: nem kíván az összehangolt akció részleteiről beszélni. Azt azonban elmondta: a razziák konkrét személyek letartóztatására irányulnak, alapvetően mintegy kétezer illegális migránst érintenek.

Migránskaraván tart az Egyesült Államok felé - IllusztrációForrás: MTI/EPA/EFE/Luis Villalobos

Ezek az emberek illegálisan jöttek ebbe az országba és megkapták a lehetőséget arra, hogy egy bevándorlási bíró előtt megjelenve benyújtsák bevándorlási kérelmüket. Többségük azonban úgy döntött, hogy nem él a lehetőséggel, és még csak meg sem jelent a bíróságokon - fogalmazott Albence az interjúban.

A bíróságok értesítették ezeket a migránsokat arról, hogy el kell hagyniuk az Egyesült Államokat, de ők nem tettek eleget a végzésnek. Ezen a ponton nincs más választásunk, mint törvényesen végrehajtani ezeket az intézkedéseket - hangsúlyozta Matthew Albence.