Ismét egymásnak ellentmondó információk jelentek meg a létrehozandó Európai Ügyészséget (EPPO) vezető főügyész személyéről. A magyar balliberális sajtóban is közölt híresztelések ellentétben, az Európai Tanács jelöltje továbbra is a francia Jean-Francois Bohnert, az Európai Parlamentté pedig a román Laura Codruţa Kövesi, a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) egykori vezetője. Viorica Dăncilă román miniszterelnök, a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták (PSD) vezetője azonban ezúttal hivatalosan is megerősítette, hogy kormánya nem támogatja Kövesi kinevezését. A kisebbik kormánypárt, az ALDE vezetője, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi házelnök is egyértelműen közölte, hogy ellenzi a DNA egykori főügyészének a kinevezését. Kövesi elsőszámú támogatója jelenleg a magyarellenes, szélsőjobboldali múltú Dacian Cioloş, a Renew Europe Újítsuk meg Európát) európai parlamenti frakcióvezetője.

A várhatóan 2021 elejétől, luxemburgi székhellyel működő Európai Ügyészség (EPPO) vezetőjét az EU társjogalkotó szervei – a tagállamok kormányait tömörítő Tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Ahogy arról az Origo beszámolt, 90-es években a magyarellenességéről hírhedtté vált szélsőséges kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar pártjának, illetve a halálos áldozatokkal járó marosvásárhelyi magyarellenes pogromkísérletet (Fekete Március) szervező Román Tűzhely nevű neofasiszta szervezet tagságával egykor „büszkélkedő" Dacian Cioloş bukott román miniszterelnök a múlt héten bejelentette, hogy megegyezett főnökével, Emmanuel Macron francia államfővel Laura Codruţa Kövesi támogatásáról az európai főügyészi tisztség elnyerése céljából.

Dacian CioloşForrás: NurPhoto/Markus Heine/NurPhoto/Markus Heine

Cioloş közlését azonban sem hivatalosan, sem nem hivatalosan nem erősítette meg senki.

Román és francia sajtóinformációk szerint Macron eddigi jelöltje az EPPO élére, Jean-Francois Bohnert lyoni ügyész pedig a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség vezetője lehet.

A külföldi francia közszolgálati csatorna, a Radio France International (RFI) román adásának az információi alapján Bohnert csütörtökön meghallgatták a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség kapcsán, és Macron a támogatásáról biztosította őt a francia korrupcióellenes csúcsintézmény vezetésének elnyerése céljából.

Az RFI és az értesüléseit átvevő román, magyar illetve európai sajtó Bohnert meghallgatását úgy értelmezte, hogy ő visszavonul a jelöltségtől EPPO tekintetében ,és a francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség főügyésze lesz.Ezt követően azonban Európai Tanács (ET) igazságügyért felelős sajtóosztályának a főnöke, Romain Sadet, a Mediafax román hírügynökségnek megerősítette, hogy az ET jelöltje továbbra is Bohnert, a sajtóban megjelent spekulációk pedig nem igazak, hiszen a lyoni ügyész nem vonta vissza a pályázatát. 

Pénteken a Politico egyik újságírója megkérdezte a téma kapcsán Bohnert, és ő is határozottan cáfolta az RFI azon „információit", hogy visszavonulna az EPPO vezetéséért vívót küzdelemből.

A román jelöltet egyöntetűen favorizáló magyarországi fake média „természetesen" nem hozta le a Mediafax és a Politico tudósításait. 

A Szabad Európa Rádió román adásának értesülései szerint csak őszre dől el, hogy ki lesz a most távozó Eliane Houlette utódja a francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség élén, addig pedig Bohnert nem fog visszavonulni a megmérettetéstől.De, ha mégis visszavonulna – függetlenül attól, hogy ez mikor és miért következik be – akkor sem automatikusan Kövesi lesz az EPOO vezetője, mert még versenyben van a német Andreas Ritter.

A román kormányfő nem támogatja Kövesi kinevezését

Bár a nagyobbik kormánypárt, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai már többször is közölték, hogy ellenzik Kövesi kinevezését az EPPO élére, ezt ezúttal Viorica Dăncilă miniszterelnök hivatalisan is megerősítette, épp a francia nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényt követő sajtótájékoztatón, Franciaország bukaresti nagykövetségének az épületében – írja a G4Media.ro.

Nemrég Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik román kormánypárt, a nemzeti liberális ALDE vezetője, egyben a szenátus házelnöke is közölte, hogy határozottan ellenzi Kövesi esetleges európai főügyészi kinevezését.

Véleménye alapján Kövesi mandátuma csak arra lenne jó, hogy végrehajtsa Brüsszel utasításait, a legfőbb feladata pedig az lenne, hogy megakadályozza Románia hozzáférését az európai uniós pénzügyi forrásokhoz.

Laura Codruţa Kövesi neve egyébként 17 korrupciós aktában szerepel.

Korábban 19 ügyben volt érintett, de a közelmúltban két esetben felmentették.

Kövesit többek között hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással vádolják Romániában, amelyeket akkor követhetett el, amikor 2013–2018 közötti időszakban vezette a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészséget.