Több millió ember van veszélyben az árvíz miatt Indiában

India, áradás, monszun
Morigaon, 2019. július 13. Indiai kisfiú segíteni próbál gázpalackot cipelő nagyapjának az északkelet-indiai Asszam állambeli Morigaon település vízzel elárasztott negyedében 2019. július 12-én. A monszuneső miatt bekövetkezett áradások és földcsuszamlások legalább 870 ezer embert érintenek a térségben. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
India északi és nyugati részén mintegy 4,5 millió embert érint a monszunesők keltette árvíz, a halálos áldozatok száma meghaladja az ötvenet, ezrek váltak hajléktalanná – közölték a helyi hatóságok hétfőn. Ráadásul továbbra is rendkívül csapadékos időre van kilátás. 
Vágólapra másolva!

Hét indiai államban 51 ember halt meg múlt hét szerda óta

a heves esőzésekkel összefüggő balesetekben. A rendőrség közlése szerint az északi Himácsal Prades államban vasárnap összeomlott egy épület, hat katona és két civil meghalt.

Indiai kisfiú segíteni próbál gázpalackot cipelő nagyapjának az északkelet-indiai Asszam állambeli Morigaon település vízzel elárasztott negyedében 2019. július 12-én Forrás: MTI/EPA/-

Asszám államban a legsúlyosabb az árvízi helyzet,

itt a monszun 2,6 millió embert érintett, 28 körzetben 11-en haltak meg.

Mintegy 17 ezer ember volt kénytelen elhagyni lakóhelyét, őket a kormány által létrehozott táborokban helyezték el.

A Nepállal szomszédos területen, Uttar Prades és Bihar államban 23-an meghaltak. Biharban 1,9 millió embert érintenek a heves monszunesők.

Az előrejelzések szerint

további rendkívül csapadékos idő várható az északkeleti régióban az elkövetkező két napban.

Indiában a monszunidőszak júniustól szeptemberig tart, miközben az esőzés hatalmas károkkal jár, létfontosságú a mezőgazdaság számára.