Megválasztották Ursula von der Leyent: a baloldal nem támogatta, a jobboldal megszavazta

VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2019. július 16. Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és a V4-ek által is támogatott Ursula von der Leyent választotta meg az Európai Parlament többsége a következő öt évre az Európai Bizottság élére. A politikus 383 voksot kapott, míg 327-en ellene voksoltak. Az Európai Bizottság új vezetője keddi jelölti beszédében egyébként azt mondta, az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen. Leyen megválasztásával Soros álciviljei súlyos vereséget szenvedtek. Ezzel megbukott Manfred Weber és Soros embere, Timmermans is. Az új vezetőt a baloldal nem támogatta, míg a jobboldal megszavazta. A döntés kilenc szavazaton múlott, vagyis a Fidesz 13 szavazata nélkül nem választották volna meg Ursula von der Leyent.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament többsége az Európai Bizottság élére megválasztotta Ursula von der Leyent. A politikus 383 igen szavazatot kapott, a megválasztásához 374-re volt szükség. 327-en voksoltak a politikus ellen, 22-en tartózkodtak, míg egy szavazólap érvénytelen volt. Összesen 733-an vették fel a szavazólapot a 751 EP-képviselőből.

Ez azt jelenti,

hogy a döntés kilenc szavazaton múlott, vagyis a Fidesz 13 szavazata nélkül nem választották volna meg Ursula von der Leyent.

A német védelmi tárca vezetője Orbán Viktor és a visegrádi négyek széles körű támogatottságát is élvezte. Von der Leyen megválasztása egyben azt is jelenti, hogy Soros György álciviljei súlyos vereséget szenvedtek.

Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Maratoni csúcs után érvényesült a visegrádiak akarata

Az uniós miniszterelnökök július 2-án egy maratoni csúcs után döntöttek arról, hogy Ursula von der Leyent támogatják az Európai Bizottság élére. Jelölését a visegrádi négyek (Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia) is támogatták. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy

Manfred Weber bukása teljessé vált:

bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád július 2-i strasbourgi frakcióülésén.

Az Európai Tanács által az Európai Bizottság elnökének jelölt német Ursula von der Leyen az Európai Parlament 2019. július 16-i ülésén beszél az EP strasbourgi üléstermében Forrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Jó döntést hoztak, így értékelték uniós állam- és kormányfők a rendkívüli brüsszeli uniós csúcstalálkozót, amelyen döntöttek a főbb uniós intézmények vezetői tisztségének a betöltéséről. Elértük a célunkat, összegezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a rendkívüli uniós csúcs eredményét. Kifogásolta viszont azt a korábbi javaslatot, hogy a szociáldemokrata Frans Timmermans legyen a Bizottság elnöke, és azt is, ahogy ez a javaslat megszületett. Ezt azzal indokolta, hogy

Timmermans a szélsőbal radikális jelöltje volt, aki megosztotta volna Európát, és nem tartotta a szavát.

További posztok

A baloldal kapja a kül- és biztonságpolitikai képviselői posztot, itt Josep Borrell spanyol külügyminiszter a befutó. A liberálisoknak az Európai Tanács elnöksége jut – ezt a tisztséget Charles Michel jelenlegi ügyvezető belga miniszterelnök szerezte meg. Franciaország pedig – Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának személyében – az Európai Központi Bank elnökségét kapta meg.

Kicsoda Ursula von der Leyen?

Ursula Gertrud von der Leyen 1958-ban született a belga főváros, Brüsszel Ixelles nevű negyedében, ahol az apja, Ernst Albrecht kabinetfőnökként dolgozott az Európai Bizottságnál. 13 évvel később költözött vissza családjával együtt Nyugat-Németországba.

Az evangélikus vallásban nevelték fel. Édesapja a Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben Alsó-Szászország miniszterelnöke volt 1976 és 1990 között.

Ursula von der Leyen előbb a Göttingeni Egyetemen, majd a London School of Economicson közgazdaságtant hallgatott, később a Hannoveri Egyetemen orvosnak tanult. Először orvosként kezdett el dolgozni. A férje, Heiko von der Leyen orvos-vállalkozó, akivel közösen hét gyerekük született. Ursula Von der Leyen 1990-ben kapcsolódott be a politikába, amikor az apja nyomdokait követve belépett a CDU alsó-szászországi szervezetébe. Végzettségéhez kapcsolódóan a párton belül szociális és egészségpolitikával foglalkozott.

Ursula von der Leyen élvezte az EP-képviselők többségének a bizalmát Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

2001-től egy Sehnde nevű kisvárosban volt önkormányzati képviselő. Alsó-Szászország regionális parlamentjébe 2003-ban választották be, majd Christian Wulff (CDU) későbbi német államfő, akkor tartományi miniszterelnök kormányában szociális, nő- és családügyi miniszter lett.

A 2005-ös szövetségi parlamenti választások után lett a német alsóház (Bundestag) tagja, majd ugyanebben az évben kinevezték család-, nő- és ifjúságügyi miniszternek az első Angela Merkel vezette kabinetben.

2009 és 2013 között a második Merkel-kormányban munka- és szociális ügyekért felelős miniszter volt.
Merkel harmadik kabinetjében 2013-tól lett honvédelmi miniszter, az első nő Németországban, aki ezt a tisztséget tölti be. A honvédelmi tárca vezetését a 2018-ban beiktatott kormányban is megtartotta. Érdekességéként megjegyzendő, hogy ő az egyetlen miniszter, aki Merkel valamennyi kormányában tag volt.

Több mint 50 év elteltével, Walter Hallstein óta ő lett az Európai Bizottság első német elnöke. A szintén kereszténydemokrata Walter Hallstein 1958-1967 között vezette az uniós szervet.

Leyen küzdene az illegális migráció ellen

Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével – jelentette ki Ursula von der Leyen jelölti beszédében Strasbourgban.

Von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében aláhúzta:

az Európai Uniónak stabil külső határokra van szüksége, de ehhez a migráció szempontjából frontországnak számító, legnagyobb nyomás alatt álló tagállamoknak megfelelő segítséget kell kapniuk.

Szolidaritásra kell törekedni a tagországok között, tisztességes együttműködésre, és fokozni kell az együttműködést a migráció kiinduló és tranzitországaival – mondta.

Az Európai Bizottság elnöke határozottan fellépne az illegális migráció ellen Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Meghosszabbíthatják a brit kilépés dátumát

Von der Leyen kiemelte annak fontosságát is, hogy Európa határozottabban lépjen fel a világban egyebek mellett a gazdaság és a biztonságpolitika területén. A döntések mögé pedig minden tagállamnak be kell állnia – hangsúlyozta. A közös védelmi politika egyik legfontosabb eleme a NATO-val folytatott együttműködés, ugyanakkor közös európai védelmi unióra van szükség – közölte.

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésére (brexit) vonatkozóan az elnökjelölt aláhúzta, hogy
rendezett kilépésre kell törekedni a bizonytalanság, a béke és a stabilitás megőrzése érdekében.

– fogalmazott.

„Számomra a legfontosabb, hogy Európa erős és egységes legyen. Aki Európát gyengíteni, megosztani akarja, meg akarja fosztani az értékeitől, az ellen nagyon keményen fogok harcolni” – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Ez a Fidesz-KDNP 3 legfontosabb elvárása

A vitában Deutsch Tamás szólalt fel az Európai Néppárt magyar delegációjának nevében. „Az unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, a szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani” – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő.

A fideszes képviselő kiemelte, hogy az Európai Bizottság új elnöke csak akkor jár el helyesen, ha mindent megtesz az unió külső határainak megvédése érdekében.

– fogalmazott a delegációvezető.