V4NA: Orbán és Kaczynski egyre komolyabb szerepet töltenek be Európában

Jaroslaw Kaczynski, Orbán Viktor
Varsó, 2017. szeptember 22. Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Varsóban 2017. szeptember 22-én. (MTI/EPA/Pawel Supernak)
Vágólapra másolva!
A visegrádi országok, különösen Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt (PiS) elnöke egyre komolyabb szerepet töltenek be az uniós politikában – állapította meg a német Die Welt című napilap. Kiemelik, bár vannak kérdések, amelyekben eltérő véleményen vannak a V4-ek, mégis egységesen lépnek fel az uniós politikában – írja a Die Weltre hivatkozva a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A közép-európai összefogás sikerének tartja a mértékadó német lap, hogy a visegrádi négyeknek (V4) sikerült elérniük Ursula von der Leyen jelölését az Európai Bizottság vezetői posztjára a néppárti Manfred Weber és a szocialista Frans Timmermans ellenében.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Varsóban 2017. szeptember 22-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

– hívta fel rá a figyelmet a V4-ekre utalva a Die Welt regionális tudósítója, Boris Kálnoky.

A szerző rámutat:

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzópárt (PiS) elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök abban a helyzetben van, hogy a V4-es országok számára kedvező döntéseket, brüsszeli kulcspozíciókat tudnak kicsikarni.

Elisabeth Ellison-Kramer, budapesti osztrák nagykövet a lapnak nyilatkozva elmondta,

a V4-ek hatalmi tényezővé váltak Brüsszelben

és szerinte Nyugat-Európában gyakran alábecsülik ezeket az országokat.

Azt is megerősítette, hogy

A Die Welt külön megemlíti a V4-ek egységes fellépését: bár a négy ország vezetője négy különböző pártcsaládnak a tagja, uniós kérdésekben közös álláspontot képviselek.

A V4-ek buktatták meg Webert és Timmermanst

Az Európai Néppárt (EPP) nem túl sok politikai tehetséggel megáldott egykori csúcsjelöltje, Manfred Weber EPP-frakcióvezetője a megbuktatása után – július 5-én azt nyilatkozta, hogy

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő buktatták őt meg.

„Természetesen” Weber a saját tehetetlenségére és szűklátókörűségére nem tért ki a nyilatkozatában.

A visegrádi országok vezetői, élükön Orbán Viktorral, Olaszországgal és néppárti miniszterelnökök egy csoportjával karöltve – Weber megbuktatása után alig három nappal –

kiharcolták, hogy ne Soros embere, a szocialista Frans Timmermans kerüljön a Bizottság élére.

Ugyan a Soros-hálózat az utolsó percekben még ellentámadásba lendült, megpróbálták Timmermans jelöltségét keresztülvinni, de olyan nagy volt már az egyetértés a tanácsban, hogy nem sikerült az akciójuk.

Soros György legfőbb szövetségese, Frans Timmermans Forrás: Origo

Orbán Viktor, a V4-ek és Olaszország nyomására július 2-án német-francia egyezség született az Európai Tanács ülésén, ahol elfogadták azt a vezetői csomagot, amelynek értelmében

egy hétgyerekes családanyát, Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölik a Bizottság vezetésére.

Von der Leyent várhatóan a mai nap választják meg az uniós csúcsszerv élére.

Webert csak akkor zavarja a korrupció, ha ő nincs benne

A V4NA nemzetközi hírügynökség derítette ki, hogy Manfred Weber trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva

tett el legalább 400 000 eurót, azaz hozzávetőleg 125 millió forintot.

Lényegét tekintve az Európai Néppárt frakcióvezetője saját magától bérel irodát, egy alsó-bajorországi faluban lévő családi házban.

Manfred Weber „irodája” Forrás: V4NA

Nem sokkal később pedig az derült ki, hogy a honlapját, amire Brüsszeltől pénzt kapott, fordítók helyett egy nevetséges szövegeket megalkotó fordítóprogrammal készítette.

Az a pénz tehát, amit a fordításokra el kellett volna költeni, ott maradt Manfred Weber zsebében,

aki a legprimitívebb ingyenes fordítóprogramokkal spórolt megint csak néhány ezer eurót.