Pakisztán kedden bejelentette, hogy több hónapos korlátozás után teljesen megnyitja légterét a polgári légi forgalom előtt.

– A légteret azonnali hatállyal megnyitjuk a civil légi közlekedés minden formája előtt – mondta a pakisztáni polgári repülési hatóságok szóvivője.

Hozzátette, hogy az Indiából induló, nyugat felé - például Európa, Közép-Ázsia irányába - tartó és a pakisztáni légtéren áthaladó járatokra vonatkozó korlátozásokat feloldották.

Iszlámábád az indiai-pakisztáni diplomáciai feszültség hatására február 27-én jelentette be, hogy teljesen lezárja légterét.

Márciusban már részlegesen megnyitották a légteret

A két szomszédos atomhatalom a háború szélére sodródott azt követően, hogy február 14-én egy pakisztáni székhelyű szélsőséges csoport merényletet hajtott végre Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén.

A támadásban egy félkatonai szervezet - az indiai rendőrség tartalékos erejének - több mint negyven tagja vesztette életét. A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott a területért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak.

Pakisztán március elején részlegesen megnyitotta légterét, de a pakisztáni-indiai határon fekvő, nagy kiterjedésű légifolyosóra vonatkozóan fenntartotta a korlátozásokat. A döntést az egyébként is veszteséges pakisztáni légitársaság, a Pakistan International Airlines (PIA) is megsínylette anyagilag.