A szicíliai Cosa Nostra több feltételezett tagját tartóztatták le

Vágólapra másolva!
A Cosa Nostra maffiaszervezet tizenkilenc feltételezett tagját tartóztatta le a szicíliai rendőrség az amerikai Szövetségi Nyomozóirodával (FBI) közös akcióban.
Vágólapra másolva!

Az FBI részvételét a letartóztatásokban az olasz hatóságok azzal indokolták, hogy a tizenkilenc embernek vélhetően köze van a hírhedt New York-i Gambino-klánhoz.

A hatóság közleménye szerint a letartóztatottak a Cosa Nostrának a Passo di Rogano nevű palermói körzetet felügyelő csoportjának voltak a tagjai, továbbá kapcsolatban álltak az Egyesült Államokban tevékenykedő Gambino-klánnal.

A klán feltételezett vezetőjét, Francesco "Franky Boy" Calit márciusban lőtték le New Yorkban.

Az olasz rendőrség régóta vizsgálódott az Inzerillo-klánnal kapcsolatban, amely a nyolcvanas években ment Szicíliából az Egyesült Államokba, miután alulmaradtak a Cosa Nostra berkeiben zajló belháborúban a maffia fejével, Toto Riinával szemben. A klán a kétezres évek elején tért vissza Szicíliába, és a riválisaival kötött béke után tagjai újabb bűncselekményeket követtek el.

A rajtaütés során a rendőrök hárommillió euró (mintegy 980 millió forint) értékben foglaltak le vagyontárgyakat.

A Gambino-klán volt az 1980-as, 1990-es években az Egyesült Államok legnagyobb bűnszervezete.

A maffiacsaládnak egykor a "II. Al Caponeként" hírhedtté vált John Gotti volt a feje. Gottit 1992-ben ítélték el gyilkosság és más bűncselekmények miatt, és 2002-ben a börtönben halt meg 61 évesen.