Külügyminisztérium: Az ukrán vezetők ne vádolják alaptalanul Magyarországot

SZIJJÁRTÓ Péter; BRENZOVICS László
Beregszász, 2019. július 16. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter miniszter (j) és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b) sajtótájékoztatót tart a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola könyvtárában 2019. július 16-án. MTI/KKM/Burger Zsolt
Vágólapra másolva!
A kijevi külügyminisztérium az illetékes ukrán hatóságokhoz fordul azzal a kéréssel, hogy adjanak jogi értékelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek Kárpátalján tett keddi látogatásával kapcsolatban - áll a tárca honlapján közzétett közleményben. Úgy fogalmaznak, a magyar politikus a kijevi „előzetes ajánlást figyelmen kívül hagyva" látogatott a Kárpátalja megyei Beregszászra, ahol számos nyilvános rendezvényen vett részt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A legújabb kijevi támadásra reagálva a magyar külügy közölte: az ukrán vezetők ne alaptalanul vádaskodjanak, hanem adják vissza a kárpátaljai magyarok elvett jogait! – hívta fel rá a figyelmet Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter Kárpátaljára utazott

Az ukrán külügy tájékoztatása alapján a kijevi magyar nagykövetségtől kapott hivatalos diplomáciai jegyzék szerint

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter miniszter és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola könyvtárában 2019. július 16-án Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Kijevben az ukrajnai parlamenti választásokról szóló törvény 74. cikkét idézik, amely kimondja, hogy „tilos a választási kampányban részt vennie külföldieknek és hontalan személyeknek, beleértve olyan nyilvános rendezvényeket, amelyek célja valamely párt vagy a választásokon induló jelölt támogatása".

A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi egyezmény 41. cikke pedig előírja, hogy „a diplomáciai kiváltságokat és mentességeket élvezők kötelesek tiszteletben tartani a fogadó állam törvényeit és szabályait, és nem avatkozhatnak be annak belügyeibe" - közölte az ukrán külügyminisztérium.

Szijjártó Péter kedden beregszászi látogatásán úgy fogalmazott:

Kijev ne vádolja alaptalanul Budapestet

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kifejtette az ukrán vádaskodásra adott magyar reakciót: Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozata világos volt és egyértelmű.

Magyarország akkor is korrekt volt, és számtalan módon támogatta Ukrajnát, amikor az előző elnök és a hozzá köthető erők nemzetközi megállapodásokat megsértve elvették a magyar kisebbség jogait.

Az államtitkár kiemelte: „Magyarország a kétoldalú kapcsolatok javítására törekszik, bízunk benne, hogy az új elnök vezetésével Ukrajna is erre az útra lép".

El akarják lehetetleníteni a kárpátaljai magyar képviseletet

Ukrajnában - Volodimir Zelinszkij új államfő nyomására - június 21-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat.

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada épülete Forrás: SHUTTERSTOCK

Annak ellenére, hogy az ukrán törvények előírják azt, hogy a nemzeti kisebbségek által lakott körzetekben ki kell alakítani olyan választókörzeteket, ahol az adott kisebbségek szám szerint többségben élnek,

Kárpátalján az ukrán Központi Választási Bizottság négy körzetet hozott létre, ebből három körzetben él jelentős számú magyar közösség, azonban egyikben sem alkotnak többséget.

Ráadásképpen

Brenzovics László jelenlegi kijevi magyar képviselő nyerési esélyeit a helyi ukrán politikai ellenfelei egy azonos nevű, de ukrán nemzetiségű jelölt indításával igyekeznek még tovább rontani,

Brenzovicsnak a Nagyszőlős központú egyéni választókörzetében.

Az ukrán Központi Választási Bizottság hivatalosan június 18-án jegyezte be egyéni képviselőjelöltként Brenzovics Vaszil Ivanovicsot.

A cirill betűs ukrán átírással azonos nevű, 1977-es születésű „jelölt" munkanélküli, a Nagybereznai járás eldugott hegyi településén, Havasközön lakik. Oknyomozó újságírók kiderítették, hogy rendezetlen körülmények között, majdhogynem hajléktalanként él.

Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Brenzovics Vaszil Ivanovics pénzügyi ellenszolgáltatás miatt vállalta el az (ál)jelöltséget.

Brenzovics László emlékeztetett rá, hogy korábban a kárpátaljai magyarság képviselőjelöltjével szemben már alkalmazták ezt a módszert, amikor 2002-ben Kovács Miklós akkori KMKSZ-elnök ellen állítottak azonos nevű jelöltet az ellenfelei, és ezáltal annyi szavazatot vontak el tőle, hogy - csalással is megtetézve - minimális arányban, alig 390 szavazattal elvesztette a voksolást.

Brenzovics László arra hívta fel a kárpátaljai magyar választókat, hogy

Jelezte, a KMKSZ a választások előtt tájékozatni fogja a szavazókat a tudnivalókról.