Őrizetbe vették a 2017-es manchesteri öngyilkos merénylet elkövetőjének fivérét Líbiából történt kiadatását követően - közölte a brit rendőrség szerdán.

A 22 éves Hashem Abedit azzal gyanúsítják, hogy segített testvérének kitervelni a terrorcselekményt. A brit hatóságok Londonban vették őrizetbe, miután leszállt repülőgépe.

A rendőrség közölte azt is, hogy Hashem Abedi ellen gyilkosság, gyilkosság kísérlete és mások életét veszélyeztető robbantás előidézése érdekében folytatott összeesküvés miatt emeltek vádat.

"Sikeres kiadatása Líbiából fontos előrelépést jelent abban a nyomozásban, amelyet a testvére Manchester Arenában végrehajtott gonosz terrortámadása kapcsán indítottak" - írta Sajid Javid brit belügyminiszter Twitter-üzenetében.

A Líbiában élt Hashem Abedit röviddel a merényletet követően fogták el az észak-afrikai ország hatóságai, és azóta börtönben volt.

A merényletet 2017. május 22-én, Ariana Grande amerikai popénekesnő koncertje után követte el az észak-angliai nagyváros 21 ezer fős rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában a 22 éves líbiai származású, de nagy-britanniai születésű Salman Abedi, aki nagy erejű pokolgépet robbantott fel az előadásról távozó tömeg közepén.

A robbantás után káosz tört ki a Manchester Arénában.Forrás: AFP/Handout

A merényletben 22-en meghaltak, köztük hét gyermek.

Egy rendőr kíséri biztonságos helyre a rémült gyerekeket a merénylet után.Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Lindsey Parnaby

A brit hatóságok gyanúja szerint Salman Abedit líbiai tartózkodása alatt képezték ki robbanószerkezetek összeállítására, és a manchesteri merényletben felrobbantott pokolgépet is maga készítette lakásán.

Forrás: AFP/Anadolu Agency/2Lindsey Parnaby

A testvérek szülei az 1990-es években menekültek Nagy-Britanniába Moammer Kadhafi néhai diktátor rezsimje elől. Később azonban a család több tagja is úgy döntött, visszatér hazájába.