Pszichiátriára került az Iránban börtönbe zárt brit-iráni nő

Horizontal MIDDLE EAST PRISONER WOMAN MOTHER JOY SMILING PRISON RELEASE RELEASE
A handout picture released by the Free Nazanin campaign on August 23, 2018 shows Nazanin Zaghari-Ratcliffe (R) embracing her daughter Gabriella in Damavand, Iran following her release from prison for three days. - Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a British-Iranian woman who has been in prison in Tehran for more than two years on sedition charges, has been released for three days, her husband said today. (Photo by - / Free Nazanin campaign / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FREE NAZANIN CAMPAIGN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Iránban egy kórház pszichiátriájára szállították át a bebörtönzött brit-iráni állampolgárt, Nazanin Zaghari-Ratcliffe-et - közölte szerdán Londonban a nő családja és a szabadon engedéséért küzdő mozgalom.
Vágólapra másolva!

A nő férje, Richard Ratcliffe arról számolt be, hogy feleségét a teheráni Evin börtönből az iráni főváros Khomeini imámról elnevezett kórházának pszichiátriai részlegébe helyezték át.

A férfi a BBC 4 világrádió adásában úgy vélekedett, hogy

áthelyezése egy esetleges szabadon engedés "előjátéka" lehet.

Az aggódó férj azt sem zárta ki azonban, hogy feleségét orvosi ellátás céljából szállították oda.

A Szabadságot Nazaninnek nevű mozgalom bejelentette, hogy a nő apja kedden felkereste a kórházat, majd megerősítette, hogy lányát az iráni Forradalmi Gárda őrzi. Lányát azonban nem láthatta, annak ellenére, hogy több órát várt erre. Azt mondta,

nem lehet tudni, hogy milyen kezelést kap és mennyi ideig tartják ott.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe 2016 áprilisában kislányával együtt Iránba utazott családlátogatásra, de amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt évi börtönbüntetésre ítélték. Azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Zaghari-Ratcliffe a kislányával Forrás: AFP/-

A 40 éves nő brit és iráni állampolgár, de Irán nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét. A brit kormány márciusban úgy döntött, hogy diplomáciai védelmet nyújt Ratcliffe-nek. Így a vele szemben elkövetett összes igazságtalanság gyakorlatilag egyúttal a brit kormánnyal szemben elkövetett igazságtalanság is - jelentették ki akkoriban Londonban.