Bűnösnek találták a Londonban emberek közé hajtó szudáni migránst

Salih Khater
Vágólapra másolva!
Tavaly az Origo is több cikkben beszámolt arról az esetről, amikor a 30 éves szudáni migráns, Salih Khater emberek közé hajtott autójával a londoni parlamentnél. Már akkor terrorcselekmény gyanújával tartóztatták le. A csodával határos módon senki sem halt meg a merényletben, néhányan azonban megsérültek. A szudáni migráns kezdetben nem akart együttműködni a hatóságokkal, majd tagadta, hogy szándékosan követte volna el tettét. A bíróság viszont szerdán bűnösnek találta, és két rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolja, pontos ítéletet később hoznak az ügyben. 
Vágólapra másolva!

A Szudánban született, de brit állampolgársággal rendelkező bevándorló több éve a szigetországban él. Salih Khater még 2018. augusztus 14-én reggel hajtott Ford Fiestájával járókelők és kerékpárosok közé a londoni parlamentnél, majd az épületet védő acél- és betonkordonba csapódott két rendőr között.

A támadásban hárman sérültek meg, közülük két embert kellett kórházba szállítani.

A bíróság megállapítása szerint Khater vérfürdőt akart rendezni, és csoda, hogy senki sem halt meg az eset során,

ő viszont tagadja a vádat. A videofelvétel azonban eléggé egyértelműnek tűnik:

Khaternek nem sikerült túl kreatív hazugságot kitalálnia, ugyanis azt állította, hogy azért ment Londonba, hogy vízumot szerezzen a szudáni nagykövetségen, de "eltévedt" a Westminster környékén, és pánikba esett - olvasható a BBC oldalán.

A bíróság azonban kétnapos tanácskozás után sem találta hihetőnek ezt a történetet, és bűnösnek találta a gázolót, pontos ítéletet később hoznak majd az ügyben.

Alison Morgan ügyész szerint Khater tette bizony előre megfontolt és szándékos volt, általános félelmet keltve.

Salih Khater Forrás: METROPOLITAN POLICE

Khater azt mondta a bíróságon, hogy

A pontos motivációja még mindig nem ismert, de a hivatalos szervek elleni gázolásos kísérlete is terrorcselekmény elkövetésére utalhat.

A mobiltelefonján talált bizonyítékok szerint olyan térképeket nézegetett, amelyen a Downing Street 10 (a kormány székhelye) és a parlament látható. Ezt az ügyészek potenciális célpontoknak minősítették.

Jenny Hopkins az ügyészség részéről úgy fogalmazott, hogy

Alison Morgan ügyész azt mondta, hogy a vádlott egy ikonikus helyet választott ki, ami nem véletlen. Ez egy nemzeti jelentőségű hely, ahol a közelmúltban több terrortámadást is végrehajtottak.

Salih Khater 2010-ben kapott menedékjogot Nagy-Britanniában, miután azt állította, hogy hazájában megkínozták.