A Maliból származó muszlim migráns füvezett a gyilkosság előtt, ezért nem vonható felelősségre — így döntött a francia vizsgálóbíró Kobili Traoré ügyében, aki 2017-ben saját, Párizsban található otthonában gyilkolt meg egy 66 éves nyugdíjas zsidó származású nőt.

Az Origo számolt be róla elsőként a magyar médiában, hogy az akkor 27 éves mali migráns, Kobili Traoré 2017. április 3-ról 4-re virradó éjjel az erkélyen keresztül betört a zsidó származású, már nyugalmazott szomszédasszonyához, Sarah Lucy Halimi-hez.

Sarah Lucy HalimiForrás: Origo

A támadásról az egyik szomszéd hangfelvételt készített (segíteni nem mert, mert Traoré már ismert volt előttük kegyetlenségéről, és előtte őket is zaklatta). A felvételen hallatszik, hogy 

a gyilkos többször is azt kiabálja, hogy „Allahu Akbar", majd a Koránból üvöltözik részleteket. 

Miután a migráns brutálisan agyonverte a 66 éves nőt, kidobta a harmadik emeleti erkélyről.

Kobili Traoré ellen a gyilkosság előtt már 22-szer nyomoztak, négyszer ült börtönben.

Az ellene indított eljárás során először úgy próbálták felmenteni, hogy addig gyártatták a pszichológusi szakvéleményeket, míg azt nem kapták, a gyilkosság időpontjában nem volt beszámítható.

Ugyanakkor a korábbi ügyei miatt a börtönben készült jelentések szerint a migránsnál semmi jele pszichiátriai betegségnek. 

A mostani bírósági döntést - ami szerint Kobili Traoré nem vonható felelősségre tettéért, mert a gyilkosságot megelőzően marihuánás cigarettát szívott – így jellemezte Francis Khalifat, a Francia Zsidók Szövetségének (CRIF) vezetője: Nem meglepő, de aligha jogos.

Kobili TraoréForrás: Facebook

A döntés szerint a mali migránst pszichotikus zavar miatt kórházba vihetik kezelésre, vagy kábítószer-rehabilitációs programra kényszeríthetik, esetleg szabadon is engedhetik írja a Neokohn a The Times of Israel információi alapján.

Kobili Traoré az antiszemita indíttatású gyilkosságot megelőzően több alkalommal is agresszíven viselkedett, és fenyegetően bánt a zsidó származású asszonnyal és annak lányával is, akit korábban „mocskos zsidónak" nevezett. A Francia Zsidók Szövetségének vezetője már bejelentette, hogy fellebbeznek a döntés ellen és mindent elkövetnek majd, hogy Traorét ismét bíróság elé állítsák. Az eset kapcsán korábban is többen megdöbbenésüknek és felháborodásuknak adtak hangot a francia közéletben.

Sammy Ghozlan egykori rendőrfelügyelő és az Antiszemitizmus Ellen Küzdő Francia Bizottság vezetője májusban azt mondta, „az ügyet látva már nem teljesen biztos benne, hogy Franciaországban az antiszemita gyűlöletcselekményeket helyesen kezelik". 

Az eset kapcsán korábban felháborodásának adott hangot a zsidó származású, világhírű francia filozófus, Alain Finkielkraut, továbbá Pascal Bruckner író, Georges Bensoussan történész, Élisabeth de Fontenay filozófus, Barbara Lefebvre esszéíró, Sonia Mabrouk újságíró, Michel Onfray filozófus, Monette Vacquin és Jean-Pierre Winter pszichiáter is.