Közel 2800 migránst fogtak el egy európai akcióban

2019.07.18. 18:34

Huszonhat embercsempészt és 2760 illegális bevándorlót fogtak el a június 28. és július 8. között lefolytatott Joint Action Days (JAD) "Danube" nevű művelet során - közölte az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal csütörtökön.

Az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex vezette műveletben tizenkét európai ország és az Interpol is részt vett.Az osztrák tájékoztatás szerint az akcióban 1714 migránst akadályoztak meg abban, hogy illegálisan belépjenek európai országok területére és 92 hamis úti okmányt foglaltak le.Csak Ausztriában tizenkét embercsempészt és 95 illegális migránst sikerült kézre keríteni. A hatóságok csaknem 1700 személyt és 1200 járművet, illetve 15 tehervonatot ellenőriztek a művelet során.

Nyugat-Európába igyekvő migránsok egy sátor belsejében a bosznia-hercegovinai Bihacban létesített átmeneti befogadóközpontban 2019. június 16-ánForrás: MTI/EPA/Fehim Demir


Nagy a balkáni útvonal felől érkező nyomás. Az embercsempészek érzik a kínálkozó üzleti lehetőséget és egyre több embert próbálnak kocsikba, teherautókba, de tehervonatokba rejtve zsúfolni - mondta Gerald Tatzgern, az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal embercsempészet és emberkereskedelem elleni részlegének vezetője az APA hírügynökségnek nyilatkozva.

Mindez azért veszélyes, mert így a súlyos balesetek valószínűsége is nagyobb.Az embercsempészek gyakran balkáni országok állampolgárai, de afgánok, irakiak és irániak is foglalkoznak migránsok illegális szállításával - ismertette Tatzgern, aki szerint szíriaiak ugyanakkor ritkán adják fejüket embercsempészetre. A legtöbb becsempészett menedékkérő ugyanakkor afgán, bangladesi, iráni, indiai és török állampolgár - fűzte hozzá.