Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán bejelentette, hogy a román Mircea Geoană lesz az észak-atlanti katonai szervezet főtitkár-helyettese. A beiktatása néhány hónapon belül - valószínűleg októberben - fog megtörténni, és Klaus Johannis államfő illetve Viorică Dăncilă miniszterelnök is támogatja a román szociáldemokrata politikus kinevezését.

A volt norvég szocialista miniszterelnök, jelenlegi NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg a Twitter-oldalán azt írta, nagyon örül annak, hogy bejelentheti a román diplomata jelölését a funkcióra: „Örömmel jelentem be Mircea Geoană kinevezését a főtitkár-helyettesi tisztségbe. Ő a transzatlanti kapcsolatok elkötelezett támogatója, és jelentős államférfiúi és diplomáciai tapasztalatát fogja gyümölcsöztetni ebben a tisztségben. Ő lesz az első román, aki betölti ezt a pozíciót"közölte a Transindex.

A román szociáldemokrata (PSD) politikus 2009-ben államfő akart lenni, és majdnem az is lett, nagyon kevés szavazattal kapott kevesebbet, mint a győztes Traian Băsescu, csupán 49,6 százalékkal veszített.

Később, 2008 és 2011 között a szenátus elnöke lett, 2005 és 2010 között pedig a Szociáldemokrata Pártot vezette.

Mielőtt a belpolitikai karrierbe kezdett volna, 1996 és 2000 között nagykövet volt az Egyesült Államokban. 2011 után eltűnt a román politikából, most pedig, nyolc év szünet után a NATO második legmagasabb pozícióját kapja meg.

Az észak-atlanti katonai szervezet főtitkár-helyettese eddig az amerikai Rose Gottemoeller volt. Gottemoeller asszony mandátuma októberben jár le, így várhatóan akkor iktathatják be Mircea Geoanăt.

Mircea GeoanăForrás: AFP

Klaus Johannis államfő és Viorică Dăncilă miniszterelnök bejelentették, hogy támogatja a román politikus kinevezését.

Geoană előtt kelet-európai politikus még soha nem jutott ilyen magas tisztségbe a NATO keretén belül.

A politikus a közösségi oldalán felhívta rá a figyelmet, hogy elfogadja a jelölést és óriási megtiszteltetésnek tartja azt. 

Eddig román állampolgárként Sorin Ducaru töltötte be a legmagasabb pozíciót a NATO-ban, ő 2013 és 2017 között a főtitkár asszisztense volt - írja a Maszol. 

A katonai szervezet szóvivője, Oana Lungescu szintén román. Lungescu 2010 óta látja el ezt a szerepet.