Ötvenmilliós őshonos kisebbségek, köztük a határon túli magyarság helyzetéről beszélt a magyar miniszterelnöki megbízott a felvidéki magyar fiatalok legnagyobb rendezvényén, a Gombaszögi Nyári Táborban, csütörtökön. Szili Katalin szerint a vajdasági magyarság helyzete a legjobb, Kárpátalján viszont a legnehezebb a helyzet, ott egyelőre a jogszűkítések ellen kell küzdeni. Szlovákiában tisztázni kell az autonómia fogalmát, mert az még mindig zsigeri félelmet kelt a szlovákokban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott az "Autonómia, mint európai megoldás" címet viselő, a Ma7 médiacsalád által szervezett fórumon elmondta, hogy Európa nem igazán akar foglalkozni az őshonos kisebbségek jogaival.

Szili KatalinFotó: Szabó Gábor - Origo

A migráns kérdés napi témája Európának, ugyanakkor az 50 millió főt kitevő őshonos kisebbségek kérdését eltolja magától - közölte.

A magyar miniszterelnöki megbízott szerint Szlovákiában tisztázni kell az autonómiához kötődő fogalmakat, úgy hogy a többségi szlovák társadalom is megértse, hogy a magyarság nem az elszakadásban gondolkodik. Csupán európai keretek között szeretné magának az önigazgatás feltételeit megteremteni - fűzte hozzá.

Szili Katalin elmondta, hogy jogait tekintve a legjobb helyzetben a vajdasági magyarság van, Erdélyben a székely autonómia a kulcskérdés, Kárpátalján viszont a legnehezebb a helyzet, mivel ott egyelőre a jogszűkítések ellen kell küzdeni."A magyar közösségeknek maguknak kell megfogalmazniuk milyen típusú autonómiát és milyen közösségi jogokat akarnak megteremteni", fogalmazott a felvidéki magyar fiatalok rendezvényén, a Gombaszögi Nyári Táborban.