A határkerítés nemcsak védelmet nyújt, de elrettentő hatása is van

2019.07.19. 10:23

A határkerítés fizikai akadályként nemcsak védelmet nyújt, de terelő, elrettentő hatással is van az illegális bevándorlókra, és ha ezt megértené az ENSZ, akkor nem bírálná a magyar kormányt, és nem minősítené feleslegesnek a kerítést - többek között erről beszélt a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 műsorában.

Janik Szabolcs hozzátette: jelenleg nincs annyi határsértéssel próbálkozó, mint 3-4 éve, a Balkánon viszonylagos nyugalom van, de így is több tízezer illegális bevándorló jön évente.

Migránsok Európában. A kép illusztrációForrás: Origo

A szakértő hangsúlyozta, ha a magyar kormány elbontaná a kerítést, akkor annak híre menne, és hamar felélénkülne a migráció a szerb-magyar szakaszon. A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese kitért arra is, hogy Heiko Maas német külügyminiszter egy lapinterjúban a tengeren érkező menedékkérő migránsok önkéntes elosztását szorgalmazta.

Ugyan most önkéntes vállalásokról beszélnek az uniós politikusok, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szétosztás sem önkéntes, sem kötelező jelleggel nem működik  - értékelte Janik az elmúlt évek eseményeit.