Ahogy az Origo is megírta, péntek késő este az algériai labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte a szenegáli csapatot az Afrika Kupa döntőjében, ezzel másodszor lett a kontinens legjobbja. A győzelemnek azonban rossz oldala is van, hiszen a Franciaországban élő algériai migránsok már az elődöntő után is hatalmas pusztítást végeztek több francia városban is. A francia belügyminiszter újabb rombolástól tart, ezért több ezer rendőrt vezényelt éjszakára az utcákra.

Ahogy arról az Origo beszámolt, hatalmas rombolás volt Párizsban, illetve más francia városokban, miután Algéria bejutott a döntőbe az Afrikai Nemzetek Kupáján. Mondani sem kell, nem a franciák ünnepeltek, hanem az ott élő algériaiak, csakhogy magukról teljesen megfeledkezve. Az afrikai migránsok útját kirakatbetörések, zaklatások, gyújtogatás és a forgalom megbénulása követte.

Algériaiak Párizsban július 14-énForrás: Hans Lucas/Mathias Zwick / Hans Lucas/Mathias Zwick

Hatalmas tömeg volt a Diadalívnél és a Champs-Élysées-n is, az örömünnep  hamar tombolássá és erőszakká alakult, ennek eredménye számos bolt és autó megrongálása lett. 

Rendőrök próbálták fenntartani a rendetForrás: Hans Lucas/Mathias Zwick / Hans Lucas/Mathias Zwick

A migránsok kirakatokat törtek be, járókelőket zaklattak, és persze gyújtogattak.

Nemcsak az elődöntő után, korábban is rongáltak az algériaiak, volt, hogy egy családanya szörnyethalt az ünnepség miatt.

A halálos baleset Montpellier-ben történt, ahol a France Info hírcsatorna információi szerint egy szurkoló autójával átgázolt egy családon, és a 40 éves családanya a helyszínen szörnyethalt,  a vele lévő alig egyéves kisbabája élet és halál között lebegett, miközben a helyszínen egy 17 éves lány is súlyos sérüléseket szenvedett. Az elkövetőt sikerült elfogni.

Más helyszínek

Párizs és Montpellier mellett több városban is volt rongálás. 

Lille-ben 600, Lyonban 800 Roubaix-ban 1000 ember ünnepelt, közülük 14 migránst kellett előállítani. 

Tours-ban (Indre-et-Loire megye székhelye) 800 algériai ünnepelt, megrohamozták a városházát,
letépték a kitűzött francia zászlót, és helyére kitették az algériait.