V4NA: Az EU felszólította Szlovákiát, hogy módosítsa a kettős állampolgárságot tiltó törvényt

2019.07.19. 09:35

Az Európai Bizottság a szlovák hatóságok válaszát várja arra, hogy miként kívánják módosítani a kettős állampolgárságot tiltó nemzeti jogszabályaikat. Az ebben illetékes brüsszeli hatóság, a Petíciós Bizottság erről levélben tájékoztatta Lomnici Zoltánt, az ügyben benyújtott petíció kezdeményezőjét. Lomnici kifejtette, azt tartaná a legmegfelelőbb megoldásnak, ha az érintetteknek a szlovák állam jogorvoslati lehetőséget biztosítana – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Lomnici Zoltán, a petíció benyújtója, a magyar Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke a V4NA-nak elmondta, hogy bár a Szlovák Köztársaság Alkotmánya 5. cikkének (2) bekezdése kimondja, akarata ellenére tilos bárkit megfosztani szlovák állampolgárságától, a 2010-ben elfogadott szlovák állampolgársági törvény mégis automatikusan megfosztja a szlovák állampolgárságuktól azokat, akik egy másik állampolgárságot is felvesznek.

Lomnici ZoltánForrás: V4NA

A petíció benyújtója szerint ez a törvény alkotmányellenes. Hozzátette, e törvény alapján szlovák állampolgárságuktól megfosztott polgárok nem élhetnek jogorvoslattal.

Lomnici a V4NA-nak megerősítette, úgy véli, a Szlovák Köztársaság nemcsak az alapvető emberi jogokat sértette meg, hanem az európai integráció alapelveit sem tartotta tiszteletben, ezért örül, hogy pozitív választ kapott a beadványára.